top of page
סירפד אורגני ללא ריסוס, משק אוגני המעפיל

בוץ...

28 לינואר 2018 

אף פעם 
אני לא יכול לתפוש
למה נותנים לי מגפים
ואומרים:
"אל תלך בבוץ." 

(והילד הזה הוא אני / יהודה אטלס) 

 

הגשמים הגיעו בענק, לכל חלקי הארץ אך בעיקר לעמק חפר, ואיתם גם הבוץ והשלוליות.

השדה קיבל מנה הגונה של ממטרים, אך אנחנו כבר למדנו מנסיון העבר ודאגנו לניקוזים במקומות המועדים.

היום, אחרי הפוגה קלה בגשמים, חזרנו לעבוד בשדה.

מלבד הבעיה שבעיבוד השדה כשהוא מבוצבץ, עולה בכל שנה סוגיית הבוץ בארגזי הירקות הנשלחים אליכם.

בימי קטיף אשר מתבצעים בסמוך לימי גשם או אשר גשם יורד ביום הקטיף עצמו, ייתכן מאוד כי חלק מהירקות יגיעו רטובים אבל אנחנו משתדלים שלא יגיעו מאוד מבוצבצים. בכל אופן זיכרו, זה רק בוץ J וברוב הירקות, השרייה במים תסיר אותו, תבינו שאין לנו את הזמן המספיק להשרייה, שטיפה וייבוש מרגע הקטיף ועד הכנסת כל הירקות לסלים ולכן הם מגיעים טיפה מבוצבצים, זהו מחיר הטריות :)

 

דבר נוסף שחשוב להבין הוא כיצד לנהוג בירקות לצורך אחסון נכון, ועל כן, הכנו עבורכם את המדריך המלא לאחסון ירקות

 

שבוע נעים ויבש לכולם!

 

צוות השדה,

משק אורגני, המעפיל

מה המחזאי מבין

21 לינואר 2018 

"החזאי אומר שמחר יהיה יפה יותר,

מה החזאי מבין?"

 

כחקלאים, אפשר לחשוב שהיה מאוד נוח לדעת את התחזית מראש ולדעת בדיוק איזה מזג אוויר יהיה בכל יום. 

אצלנו מזג האוויר הוא לא רק "מה ללבוש בבוקר". היינו יכולים לתכנן טוב יותר באילו ימים לא ניתן לעבוד, מה לזרוע מתי, מתי בדיוק לקטוף ומתי בדיוק לעבד את האדמה ולהכינה לשתילות.

בשנים הקודמות ממש האמנו לחזאים וקראנו את תחזיות מזג האוויר בשקיקה. לאט לאט גילינו שהתחזית המעודכנת ביותר היא זו שמספרת מה היה אתמול...

היום, אנחנו מתכננים את ימי העבודה לפי העננים באופק ולא לפי החזאים, ממש כמו פעם.

 

על אף שלל  המשימות בשדה, אנחנו משתדלים להיכנס אליו כמה שפחות ולתת קצת חופש לאדמה. אדמה שדורכים עליה בעודה רטובה, הופכת לבוץ חלק וכאשר הוא מתייבש הוא נהייה גוש גדול ואטום שלא נותן לחמצן שבאוויר לחדור לתוכו ולא מאפשר לאדמה לנשום. לאדמה רטובה, אנחנו משתדלים כמה שאפשר לתת לנוח ולהתייבש לאיטה.

 

תזכורת חשובה לימים הגשומים: עלים שהגיעו רטובים, מומלץ לייבש על מגבת מטבח ולא לאחסנם בשקית הרטובה.

צוות השדה,

משק אורגני, המעפיל

דע מי מגדל את האוכל שלך

14 לינואר 2018 

אנחנו לא מסכמים אבל מציינים 6 שנים מהעיבוד הראשון של השדות שלנו ומאז עברה לה תקופה ארוכה של גידול ירקות בריאים ומזינים וחלוקת סלי הירקות לחברי המשק הנאמנים – אתם!.

במבול התחקירים והכתבות שיש בכל שני וחמישי על "איפה עובדים עלינו?" חשוב להיות בטוחים טוב טוב במה אנחנו מכניסים לגוף שלנו ושל הילדים שלנו.

וגם אז ברור לכולם שלא מספיק שרשום על מוצר שהוא "100% טבעי" או אורגני וגם לא מספיק שרשום שהוא תחת פיקוח (אנחנו אגב, תחת פיקוח של אגריאור, כי חייב... J ), הדבר החשוב ביותר ששווה להקפיד עליו כל עוד ניתן, הוא לרכוש מוצרים ממקום שמכירים וניתן לסמוך עליו.

המודל שכולכם שותפים בו נקרא "חקלאות בשיתוף הקהילה", ובאנגלית CSA-Community Supported Agriculture. מדובר על שיטה שצמחה ביפן בשנות השישים. באותה תקופה עמדה המדינה בפני אבדן אדמות חקלאיות בשל פיתוח תעשייתי וחדירה של אוכל מיובא למדינה. אנשים החלו להבין שחקלאות מקומית הולכת ונעלמת והחלו לחפש פתרונות. 

באותה תקופה התגלתה הרעלת כספית חמורה במפרץ מינמטה שהביאה צרכנים רבים לעבור לצריכת מזון אורגני.

אך גם פה צצו קשיים כאשר התגלו זיופים בסימון מוצרים אורגניים והצרכנים חיפשו אלטרנטיבה של קנייה ישירות מהחקלאי שערב לתוצרתו.

ואז, קבוצה של עקרות בית התארגנו ופנו לחקלאי שיגדל עבורם ירקות אורגניים.

בערך באותה תקופה התפתח המודל גם בשוויץ ובגרמניה ובאמצע שנות ה-80 התפתח גם בארה"ב ובשנת 2000 בערך הגיע גם לארצנו...

הרעיון של המודל בא לדמות גן ירק ביתי שכביכול יש לכל אחד ליד הבית.

הוא יודע מה גדל בגן הירק, הוא לא מרסס בגן הירק, הוא מטפל בירקות בידיים ולא בכלים מכניים, הוא מכיר כל פינה בגן הירק, הוא נותן אהבה לירקות (J), הירקות בגן הירק לא תמיד הכי יפים בשכונה אבל כמעט תמיד הכי טעימים (מקסימום מורידים את החלק הנגוע, אבל נהנים מהשאר...) ובגדול, בגן הירק אוכלים מה שמוכן. ומה שמוכן, תמיד יהיה הכי נכון לעונה ועם הכי הרבה ערכים תזונתיים.

מאחורי הסל השבועי שאנחנו מחלקים עומדת תכנית גידול ושתילה מתוחכמת מאוד שתבטיח שקבוצת החברים במודל תאכל בכל שבוע את מה שמוכן, אבל גם שמה שמוכן יהיה מגוון ועשיר.

יש פה חיבור חזק בין השדה לקבוצת החברים – החברים, בעצם התחייבותם למודל, מספקים את היציבות הכלכלית למשק ומבטיחים את קיומו (בשונה מקניית ירקות בסופר בה רואה החקלאי, במקרה הטוב, 20% ממחיר הירק) והחברים נהנים מירקות בריאים, טריים, מפתיעים לפעמים, מקומיים ושהם יודעים מהיכן הם מגיעים.

אנחנו מצידנו היינו רוצים מאוד לחזק את הקשר איתכם החברים ומזמינים אתכם בכל עת אלינו לשדה. אנחנו אפילו נשמח להזמין אתכם ליום עבודה איתנו בשדה (אני יודע, קר ורטוב בימים האלו...) ובשבוע בו תגיעו לעבוד לא תחוייבו על סל הירקות שלכם.

אם אנחנו לא אומרים את זה מספיק, אז שוב אני רוצה להודות לכם, החברים והשותפים במשק האורגני שלנו, על התמיכה במשק, הפרגון על סלי ההפתעות שאתם מקבלים , על הסבלנות כשיש מחסור וההבנה שלפעמים יש לכם שותפים בירקות (אבל חסה שזחל לא רוצה לנגוס בה, תאמינו לי שגם אתם לא...).

 

סרטון נחמד על חוות CSA– http://www.youtube.com/watch?v=JY6dfuJsenQ

וגם שיר מגניב - http://www.youtube.com/watch?v=2X6lmagjig4&feature=related

 

 

שנזכה לראות עוד הרבה חוות מקומיות כאלו...

צוות השדה,

משק אורגני, המעפיל

נפלאות הסרפד

07 לינואר 2018 

את הסירפד (סרפד) רובנו מכירים כעשב בר הנפוץ מאוד בעונה זו. שדות רבים ושולי דרכים מכוסים בסירפד, אשר המגע איתו אינו נעים כלל.

בתחתית עלה הסירפד נמצאות שערות דקיקות וחלולות אשר בעת מגע, כמו בפעולת מזרק, משחררות חומר צורב (זהו החומר אותו פרישות נמלות האש האדומות).

הסירפד טומן בחובו ערכים תזונתיים ורפואיים רבים - הוא העלה היחיד אשר גם מעשיר את הגוף בברזל, סידן אשלגן וויטמינים רבים וגם מסייע בניקוי הגוף ובפינוי וסילוק רעלים.

הסירפד ידוע כמסייע במצבי אלרגיה, צינון, הקלה על כאבים וחיזור המערכת החיסונית.

אם הוא לא היה נפוץ כל כך אפשר להמר שכבר היו מגדירים אותו כמזון-על ומוכרים אותו בהרבה כסף...

את הסירפד מומלץ לקטוף עם כפפות ולאחר מכן ניתן לקצוץ לסלט, להכין ממנו שייק או להכניס לכל תבשיל, מרק או פשטידה. כדי לא להסתבך, פשוט תשתמשו בו כמו בפטרוזיליה.

הוא מומלץ מאוד לכולם ואין כל בעיה לשימוש אצל ילדים או אצל נשים הרות או מניקות.

אצלנו הוא גדל בשפע ובשל החשש מהשימוש בו, עדיין לא נשים אותו בסלים אך אתם יכולים להזמינו דרך מערכת ההזמנות שלנו.

 

שבוע נעים לכולם,

צוות השדה,

משק אורגני, המעפיל

bottom of page