סדר ליל ראש השנה
26 לספטמבר 2016
רובנו מכירים את מנהגי וסימני ליל הסדר ואילו בראש השנה אנו מכירים את התפוח בדבש, הרימון, ראש הדג ופחות את סימני ראש השנה מהמקורות.
המנהג המקורי שהוזכר בתלמוד כלל את אכילת המינים קרכס"ת:
קרא – דלעת
רוביא – לוביה
כרתי – כרישה
סלקא – תרד (יש הנוהגים לברך על הסלק או על עלי הסלק (המנגולד), שלושתם ממשפחת הסלקיים ומכאן הבעיה בזיהוי המדוייק)
תמרי – תמר
לאחר מכן (בתקופת הגאונים) הצטרפו הדבש, השמן וראש כבש ומאוחר יותר (בתקופת הראשונים) הצטרפו גם הרימון, התפוח, הגזר והדגים (רק מאוחר יותר התחברו התפוח והדבש).
פירוש הסימנים והברכות עליהם היה:
קרא – יקרע גזר דיננו
רוביא – ירבו זכויותינו
כרתי – יכרתו שונאינו
סלקא – יסתלקו חטאינו
תמרי – יתמו עוונותינו או יתמו אויבינו
ונוסיף גם את הגזר – שיגזרו אויבינו ושונאינו
נשתדל למלא עבורכם את הסל השבוע בירקות אלו המתאימים לשולחן החג ובאופן לא מפתיע, מתאמים בדיוק לעונה זו.
אז לקראת השנה החדשה, נקנח בברכתנו הקבועה ונאחל לכם שנה שלמה של אושר ושמחה, בריאות ואהבה, גאולה, חסד ורחמים, הצלחה, שפע ופרנסה וכל הדברים הטובים שרק אפשר לבקש.
שנה של גשם ויבולי ברכה, שנאמר "כתבנו בטל ובמטר וביבולי שפע"
תמשיכו לחלום ולפנטז...
שבוע שקט לכולם,
צוות השדה
משק אורגני, המעפיל
בטטה קרה שלי
18 בספטמבר 2016
לפופית נאכלת? בטטה חילווה? בטטה למפומאה? תפוח אדמה מתוק?
באיזה שם שתחליטו לבחור, קבלו אותה, את הבטטה, בקול תרועה גדול!!
החודש התחלנו בקטיף חלקת הבטטות.
השנה אנחנו מצפים להצלחה גדולה מאוד אחרי שבשנים הראשונות חווינו קשיים עם הבטטות, התפתחנו ולמדנו.
בשנה אחת, העשבים גברו על שיחי הבטטות ולא נתנו לשורשים הכתומים להתפתח.
ובשנה השנייה – עודף השקייה (פינוק יתר) גרם לבטטה לפתח ייחורים מרשימים, ענפים שהשתרעו למרחוק, עלים יפים, גדולים וירוקים ואז... הסתבר שבמקום לגדל בטטות אנחנו מגדלים עלי בטטה ובמקום לדאוג לשורשים הכתומים שלה אנחנו דואגים לפיתוח הנוף שלה. למדנו שכדי לקבל שורשים כתומים, שמנמנים ויפים צריך לדאוג לבטטה קצת פחות ולהצמיא אותה.
בשנה האחרונה הנסיונות שלנו כבר הראו תוצאות מרשימות והשנה שתלנו כמות כמעט כפולה ביחס לשנה שעברה.
בסלים אתם תמצאו בטטות בגדלים שונים וכולם טעימים ומתוקים באותה מידה. עצם היותה של הבטטה שורש, אומר שאין כזה דבר "בטטה לא בשלה".
הבטטה היא בת למשפחת החבלבליים, אחות לחבלבל השדה, ללפופית ולכשות השדה (הטפילה שהוזכרה בעבר) והיחידה במשפחה הראויה למאכל אדם.
היא לא אוהבת קור ואין לאחסן אותה במקרר.
הרבה מהויטמינים והסיבים התזונתיים נמצאים בקליפתה ולכן מומלץ לבשלה עם הקליפה.
הבטטה עשירה בויטמין A, מלאה בויטמין C, ויטמין B6, אשלגן, מגנזיום, ברזל וסיבים תזונתיים.
היא מסייעת לשמירה על לחץ דם תקין, לחיזוק העצם, לתפקוד תקין של המוח והתפתחות יכולת הלמידה של ילדים ותינוקות.
שבוע שקט לכולם,
צוות השדה
משק אורגני, המעפיל
עונת ה: אין-מלפפונים
11 בספטמבר 2016
עוד 10 ימים נקבל באופן רשמי את הסתיו ועד אז נהנה מימיו האחרונים של הקיץ. חם מאוד ולח מאוד וגם השבוע עדיין מצב המלפפונים והעגבניות בארץ קשה מאוד. עם זאת, נמשיך לעשות מאמצים להשיגם.
ירק אחר שנמצא בשדה ונסיון שעשינו איתו צלח יפה מאוד הוא המנגולד- עלי הסלק.
ערוגת מנגולד ממנה קטפנו בשנה שעברה הושארה בשדה ולא עובדה, המנגולד על לפריחה ופיתח זרעים רבים אשר נתנו להם להתייבש על הצמח עצמו.
לאחר הייבוש המלא, בתחילת אוגוסט (בשיא החום) תיחחנו את שיחי המנגולד אל תוך האדמה, פרסנו צינורות השקייה והתחלנו להשקות את הערוגה.
מהר מאוד החלו לנבוט זרעי המנגולד והערוגה התמלאה שיחי מנגולד קטנים, מהם התחלנו לקטוף בשבוע שעבר - השבוע כבר יהיה מנגולד בכל הארגזים וכל מי שהתחיל להתגעגע לעלים הסתוויים-חורפיים יכול לשמוח ולהוציא את המתכונים מהבוידעם.
נסיון שנוסף שעשינו, היה לזרוע סלק ביולי - תוך כדי שאני כותב את המשפט הזה אני מבין עד כמה מדובר בנסיון לא חכם (בלשון המעטה...), אבל בכל מקרה, ניסינו.
אולי 15%-20% מהזרעים נבטו, לא מעט מהצמחים שהחלו להתפתח נתקלו בקשיים בשל היותם חלשים (צמחים אלו חזקים מאוד שעונות קרות) ונתקפו במחלות עלים שונות - מעט הסלקים שכן צלחו את המסע יצאו טעימים ויחולקו השבוע.
להלן תמונות שמירב צילמה מהשתילות האחרונות:
שבוע נהדר!!
צוות השדה
משק אורגני, המעפיל
שנה טובה
4 בספטמבר 2016
ברוכים הבאים לכל השבים מהחופשה וברוכים הנמצאים לכל מי שלא יצא לחופשה. ברכות לכל הילדים המתחילים את שנת הלימודים ובכלל, לכל מי שמתחיל מסגרת חדשה.
אנחנו בשדה ממשיכים בשגרת יומנו - מעשבים, קוטפים, פורסים השקייה, מכינים ערגות ולאחרונה, נוספו עוד שתי משימות חדשות ומשמעותיות - זריעות ושתילות !
הימים נעימים יותר והלילות קרירים וזה זמן מצויין לשתילות וזריעות.
בשדה כבר ביצענו קטיף בטטות מדגמי והיבול נראה מרשים וטעים, בקרוב נבצע גם קטיף מדגמי בערוגת הארטישוק הירושלמי, העלים שבשדה גם מתחילים להתאושש מהחום והשתילים שכבר נשתלו מתפתחים יפה.
מסביב, בעיקר בגזרת העגבניות והמלפפונים אנחנו ובכל הארץ עדיין חווים מחסור. שני אלו אמנם ירקות קייציים, אך עומס החום שהיה כבר עבר גם אצלם כל גבול.
בקרוב נהנה משפע ירקות סתוויים וגם יחזרו המלפפונים ועגבניות.
וכשקצב השתילות והזריעות עולה, אנחנו נדרשים לספק להם מקום ומכינים ערוגות בקצב. לשם כך, גייסנו השנה מפזרת קומפוסט שהגיעה אלינו מיוגב - חבר טוב וחקלאי מעין יהב.
העבודה עם המפזרת ההידראולית מאפשרת לנו להעמיס ולפזר קומפוסט באמצעות טרקטור ונהג בלבד (עבדכם הנאמן...), מה שעד כה עשינו עם טרקטור, נהג ושני עובדים !!
שנת לימודים נפלאה ומהנה לכל התלמידים!
צוות השדה
משק אורגני, המעפיל