top of page

יוצאים לחולל בכרמים

29 ביולי 2012

 

רגע אחרי 9 באב, היום בו מציינים את חורבן בית המקדש וצמים כחלק ממנהגי אבלות (ומקווים שעבר צום קל ליוחאי ולידור, עובדי האדמה המסורים שלנו וליעקב, השליח המתמיד)  אנחנו רואים כבר באופק את ט"ו באב, הלא הוא חג הפיוס ואהבה.
בחג זה היו בנות ישראל לובשות לבן ויוצאות לרקוד בכרמים כדי לחפש בן זוג.

ואנחנו, קצת אחרי ט"ו באב ורגע לפני סוף חופשת הקיץ והחזרה לשגרה, מזמינים גם אתכם ללבוש לבן (או לא) ולצאת אלינו לרקוד ביום הפתוח בשדה.
ביום שישי ה-17/08 כ"ט באב, החל מהשעה 10:00 נפתח את השדה שלנו למבקרים ונשמח מאוד לראותכם.
בתכנית:
סיורים מודרכים בשדה האורגני
פעילויות מגוונות לילדים
קטיף ירקות
קשקושים, נישנושים ושתייה קרה
והרבה כיף...

היום הפתוח הינו ללא תשלום!!

מי מכם שמעוניין לקחת חלק ביום הפתוח מוזמן ליצור איתי קשר. רעיונות שעלו במוחי:
- נגנים שרוצים לנגן מוזיקת רקע
- יוצרים שמעוניינים להקים דוכן מיצירותיהם למכירה (לחמים, עוגות, יצירות...)
- להטוטנים שרוצים לשעשע את הקהל
- ועוד...

חשוב להצטייד בכובע!!
יש להגיע לקיבוץ המעפיל ומשם יהיה שילוט

אשמח מאוד אם מי שמתכנן להגיע יעדכן אותי על מנת שנוכל להיערך לכמות המבקרים הצפוייה.

הפיצו לחברים ומכרים ובואו בהמוניכם...

___________________________________________________________________

ובשדה , שיחי הבמיה כבר מראים לנו מי השיח החזק ביותר בשדה.
העלים שלהם החלו לצרוב ואנחנו נהיה חייבים לקטוף את הבמיות לבושים בכפפות ושרוולים ארוכים והגזע שלהם הגיע כבר לקוטר של כ-4 סמ' (!!)

בנוסף, השבוע נשתלו ערוגות הבטטות.
כדי לגדל בטטה, אנחנו שותלים בעצם ייחורים – ענפים מושרשים.
מה שקיבלנו ממגדל בטטות אורגניות הם בעצם, ענפים.

 

הענפים הללו נשתלים בגדודיות (כ-7 ייחורים למטר).

ומתחילים לפתח שורשים (באדמה, כמובן).
 

בעוד כמה ימים יתחילו הצמחים לפתח שלוחות, עלים ואחר כך גם

פרחים סגולים מרהיבים (תמונות בהמשך ומי שיבוא ליום בפתוח

יראה ב-LIVE)

שיהיה לכולנו שבוע נעים,

דותן וצוות השדה :)

מצעד הקלבסה

22 ביולי 2012

וואו, כמה חם היה לנו בשבוע שעבר ובדיוק ביום רביעי, ביום הקטיף, נהננו מהיום החם והלח ביותר.
לקלבסות, הלא הן הדלעות זהו המזג אוויר הטוב ביותר. הן אוהבות את החום ומתפתחות להן יפה מאוד.

השנה, אם לא טעיתי בספירה,  אנחנו מגדלים שבעה זנים של דלעות:
דלעת ענקית – השיא העולמי עומד על כ-800 ק"ג לדלעת ואילו אנחנו הגענו לכ-5% מהשיא העולמי
דלעת אישית New England Pie
דלעת Jack-O'-Lantern אשר גם טעימה וגם מיועדת לפיסול פנסים בחגיגות ליל כל הקדושים
דלעת ארוכה בצורת בוטן Naples Long
דלעת ערמונים
דלורית
דלעת נחש

הדלעת היא צמח ממשפחת הדלועיים (מפתיע...) בה חברים גם הקישואים, המלפפונים והמלונים והיא עשירה בויטמינים רבים ובעיקר – ויטמין A התורם לראיית לילה.
לדלעות פרחים זכריים ונקביים ע"ג אותו הצמח והן מופרות בד"כ על ידי דבורים. מי שמנסה לגדל לבד יגלה כי בהרבה מקרים דלעת פצפונת שהתחילה פשוט נרקבת. הסיבה היא חוסר הפרייה. אצלנו, יש בפינת השדה כוורות דבורים שבהחלט עושות את העבודה (מי שצריך שיעור בהאבקה ידנית שיגיד)

את הדלעות הסגורות (בעיקר דלעת הערמונים והדלורית) ניתן לשמור במקום קריר (מחוץ למקרר) לחצי שנה אפילו.
אם קיבלתם דלעת חתוכה, צריך לשמור אותה במקרר ועדיף להשתמש בה מוקדם ככל האפשר, לפני שהיא מתחילה להתרכך.

___________________________________________________________________

בשדה , למרות החום העז, בשבוע שעבר חזרנו לשתילת ערוגות החסה וכדי שיהיה להן נעים, התזנו עליהם מים מהמקרר בכל כמה שעות – נראה שזה עשה להן טוב מאוד.
עוד התפננו השבוע (טוב, לא הייתה ברירה, השיחים קרסו...) לטפל בתמיכת (הדליית) שיחי החצילים, הפלפלים, העגבניות והלוביה (השעועית עם העין השחורה) שכבר עברה  את גובה ה-3 מטר


שיהיה לכולנו שבוע נעים,

דותן וצוות השדה שעומד בגבורה בימים החמים מאוד  :)

חייצל, או בעברית - חציל

16 ביולי 2012

לפי תנובת השדה הקיץ הגיע, ובגדול!
החצילים ממלאים את השדה שלנו בשיחים יפיפיים, גדולים ועמוסי חצילים בצורות ובצבעים שונים:
חציל לבן

חציל ורוד

חציל בלאדי
וחציל שאני ואייל ביתי השתעשנו איתו מעט

החציל, ובשמו המדעי – סולנום החציל, הוא ממשפחת הסולניים ומוצאו מהודו וסרי לנקה.
אצלנו בשדה הוא נשתל באביב ובדיוק עכשיו כשהטמפרטורות עולות ובחוץ חום איימים, הוא נהנה לו ומפציץ אותנו בפירות רבים.
השבוע נראה בסלים רק את החצילים המיוחדים – ורודים, בלאדי, לבנים או ננסיים

___________________________________________________________________

בשדה , ערוגות נוספות של מלפפונים נשתלו, ערוגות נוספות של תירס נזרעו, ערוגות הקולורבי חוסלו כמעט כליל ונקטפה נגלה ראשונה של במיות טריות וטעימות, בינתיים הכמות מספיקה רק הביתה אבל בקרוב מאוד יהיו לכולם, תתחילו להכין את המתכונים...
 

שיהיה לכולנו שבוע קצת פחות לוהט,

דותן וצוות השדה :)

 

פשוט שומר פשוט

8 ביולי 2012

אנחנו בתחילת יולי ולמרות חום יולי-אוגוסט פתאום החליט להפתיע אותנו השומר.
השומר, ובשמו המקצועי "שומר פשוט" Foeniculum vulgare, הוא צמח חורפי שאוהב קור, אבל יודע להסתדר גם עם מעט מים.
לא תמיד אפשר להסביר את זה, אולי זה בגלל הלילות הקרים באזור, אבל השומר גדל נפלא ובלי שום עזרה מאיתנו למרות שאינו בעונתו הטבעית.
עם זאת אפשר להניח שתוך שבוע-שבועיים הוא לא יחזיק מעמד בחום החזק ויעלה לפריחה, ואז נצטרך להיפרד ממנו עד החורף הקרוב.

השומר מזכיר בטעמו אניס והמרקם שלו מזכיר קצת סלרי, אבל הוא שייך למשפחת הסוככים עליה נמנים גם הגזר והכוסברה.
הוא מסייע בבעיות עיכול ומעודד ייצור חלב אצל נשים מניקות הוא מועיל בבעיות עור ואפילו מונע הזדקנות מוקדמת.

השומר הינו מקור נפלא ל:
ויטמין C – כ-20% מהצריכה היומית המומלצת
סיבית תזונתיים – כ-11% מהצריכה היומית המומלצת
חומצה פולית – כ-6% מהצריכה היומית המומלצת
אשלגן (להפחתת יתר לחץ דם) – כ-10% מהצריכה היומית המומלצת

בקיצור, הוא בריא מאוד...

השומר הוא ירק אשר אוכלים את כל חלקיו, את ה"פקעת" כמובן שכולנו מכירים, את גבעוליו, עליו וגם זרעיו.

___________________________________________________________________

בשדה , עלו לפריחה שיחי הברוקולי וזה טוב כי בברוקולי אכלים את הפרח.
מדובר על ברוקולי אביבי והוא קטן יותר מהברוקולי המוכר וגם  מגיע עם עליו הקטנים שניתנים ומומלצים למאכל ( אם הגבעול הראשי עצי מידי, ניתן לקלפו אחרי או לפני הבישול ולהנות מליבתו הטעימה ביותר)

 

ובנוסף, היום נקטפה אחת מדלעות הענק שלנו, לא הכי גדולה, רקק 22 קילו...


שיהיה לכולנו שבוע נעים,

דותן וצוות השדה :)

חקלאות בשיתוף הקהילה. מהי?

1 ביולי 2012

אנחנו מסכמים חודש ראשון של קטיפים וחלוקת סלים וחשבתי שזה עיתוי נפלא לדבר קצת על המודל בו כולכם שותפים.
המודל שנקרא "חקלאות בשיתוף הקהילה", ובאנגלית CSA-Community Supported Agriculture, הינו שיטה שצמחה ביפן בשנות השישים. באותה תקופה עמדה המדינה בפני אבדן אדמות חקלאיות בשל פיתוח תעשייתי וחדירה של אוכל מיובא למדינה. אנשים החלו להבין שחקלאות מקומית הולכת ונעלמת והחלו לחפש פתרונות.
באותה תקופה התגלתה הרעלת כספית חמורה במפרץ מינמטה שהביאה צרכנים רבים לעבור לצריכת מזון אורגני.
אך גם פה צצו קשיים כאשר התגלו זיופים בסימון מוצרים אורגניים והצרכנים חיפשו אלטרנטיבה של קנייה ישירות מהחקלאי שערב לתוצרתו.
ואז, קבוצה של עקרות בית התארגנו ופנו לחקלאי שיגדל עבורם ירקות אורגניים.

בערך באותה תקופה התפתח המודל גם בשוויץ ובגרמניה ובאמצע שנות ה-80 התפתח גם בארה"ב ובשנת 2000 בערך הגיע גם לארצנו...

הרעיון של המודל בא לדמות גן ירק ביתי שכביכול יש לכל אחד ליד הבית.
הוא יודע מה גדל בגן הירק, הוא לא מרסס בגן הירק, הוא מטפל בירקות בידיים ולא בכלים מכניים, הוא מכיר כל פינה בגן הירק, הוא נותן אהבה לירקות (), הירקות בגן הירק לא תמיד הכי יפים בשכונה אבל כמעט תמיד הכי טעימים (מקסימום מורידים את החלק הנגוע, אבל נהנים מהשאר...) ובגדול, בגן הירק אוכלים מה שמוכן. ומה שמוכן, תמיד יהיה הכי נכון לעונה ועם הכי הרבה ערכים תזונתיים.
מאחורי הסל השבועי שאנחנו מחלקים עומדת תכנית גידול ושתילה מתוחכמת מאוד שתבטיח שקבוצת החברים במודל תאכל בכל שבוע את מה שמוכן, אבל גם שמה שמוכן יהיה מגוון ועשיר.

יש פה חיבור חזק בין השדה לקבוצת החברים – החברים, בעצם התחייבותם למודל, מספקים את היציבות הכלכלית למשק ומבטיחים את קיומו (בשונה מקניית ירקות בסופר בה רואה החקלאי, במקרה הטוב, 20% ממחיר הירק) והחברים נהנים מירקות בריאים, טריים, מפתיעים לפעמים, מקומיים ושהם יודעים מהיכן הם מגיעים.

אנחנו מצידנו היינו רוצים מאוד לחזק את הקשר איתכם החברים ומזמינים אתכם בכל עת אלינו לשדה. אנחנו אפילו נשמח להזמין אתכם ליום עבודה איתנו בשדה (אני יודע, חום איימים בימים האלו בצהריים...) ובשבוע בו תגיעו לעבוד לא תחוייבו על סל הירקות שלכם. בנוסף, במהלך החופש הגדול נקיים יום פתוח בשדה ונשמח לראות אתכם (פרטים בהמשך)

זהו לא סיכום אלא רק ציון וחגיגות החודש הראשון לחלוקת הירקות ובכל זאת אני רוצה להודות לכם, החברים והשותפים במשק האורגני שלנו, על התמיכה במשק, הפרגון על סלי ההפתעות שאתם מקבלים וההבנה שלפעמים יש לכם שותפים בירקות (אבל גזר שערצב לא רוצה לנגוס בו, תאמינו לי שגם אתם לא...).

סרטון נחמד על חוות  CSA

http://www.youtube.com/watch?v=JY6dfuJsenQ
וגם שיר מגניב

http://www.youtube.com/watch?v=2X6lmagjig4&feature=related

שנזכה לראות עוד הרבה חוות מקומיות כאלו...

___________________________________________________________________

בשדה אנחנו בעושר ירקות המבשילים להם אבל לא נחים על זרי הדפנה וכבר נערכים לתקופת הקיץ הקשה בה גם לצמחים, כמו לנו, קשה מאוד תחת עומס החום.
התחלנו השבוע להקים רשתות הצללה לגידולים רגישים ונמשיך לעשות זאת במהלך השבוע.

השבוע מצטרף לסלים בן דודו של השמיר, מי אם לא השומר. את השומר נצרף לסלים עם גבעוליו. בבקשה, בבקשה לא לזרוק אותם לפני שטועמים. מקל שומר הוא נשנוש מעולה ואת העלים ניתן לצרף, לסלט, תבשיל, מרק או חביתה.
את התירס, אם לא אוכלים חי, צריך לבשל לא יותר מ-2 דקות במים רותחים
חצילים, שנוטים למרירות לעיתים, מומלץ לפרוס ולפזר עליהם מלח. לאחר כ-20 דקות ייספח המלח את המרירות ואז ניתן לנגב את המלח עם מגבת נייר.


שיהיה לכולנו שבוע נעים,

דותן וצוות השדה :)

bottom of page