ט"ו בשבט הגיע 

27 בינואר 2013

 

פורים שמח

24 בפברואר 2013

זהו חג הפורים היום, כולם מתחפשים וכמובן שותים עד דלא ידע...
אצלנו בשדה פורים כל השנה.
הצמחים כחלק ממנגנון המשך הדור מתחפשים באופן קבע.
התחפושת עוזרת להם למשוך דבורים, חרקים או מיני בעלי חיים אחרים לבקר אצלם ומשם להמשיך לצמח אחר, להאביק אותו ולהפרות אותו כדי שיצמיח את פירותיו.
לחלק גדול מהירקות בשדה אנחנו לא נותנים להגיע לפריחה אבל לאלו שכן ולצמחי הבר שמסביב שיטות התחפשות שונות:
הראשונים בדוגמא שלי, הם הדלועיים. הם מפתחים פרחים צהובים יפים וגדולים, החרקים רואים את הצהוב הזוהר בתור ירוק זוהר ובוהק, בטוחים שזה משטח נחיתה לצמח טעים ומזין ומגיעים לבקר. מעמיסים על גבם את האבקנים וממשיכים לפרח הבא, אותו הם יפרו בעזרת האבקנים.

השני הוא צמח הבר – גזר קיפח (גזר הבר) שיפרח בשולי השדה שלנו בסביבות מאי-יוני. גזר הבר מתהדר בפריחה לבנה גדולה וחגיגית ובאמצעה פרח קטן שחור דמוי זבוב שמטרתו למשוך אויבים טבעיים של הזבוב וחרקים אלו ימשיכו את הפרייתו של גזר הבר.

והשלישי, הבולט מכולם בתחפושתו (ואינו פורח אצלנו...) הוא הדבורנית אשר לה פרח דמוי דבורה שמושך אליה דבורים לשם האבקה.

פורים שמח ושבוע חמים,

צוות השדה :)

 

והרי החדשות

17 בפברואר 2013


כמעט חודש לפני בוא האביב, על פי ההגדרה האסטרונומית, והשדה משתגע ושמח (כי נכנס אדר...)
הלילות עדיין קרים והימים לפעמים חמים ולפעמים גשומים, כיאה לעונת מעבר.
ירקות החורף לא יודעים אם החורף כבר נגמר והקייציים לא בטוחים האם כבר הגיע זמנם.

את התשובות לשאלות האלו נותן לנו הטבע בצורה הטובה ביותר.
בין הערוגות אנחנו כבר יכולים למצוא זרעים של דלועיים שפתאום נבטו (קישואים או דלעות) ובמשימות העישוב אנחנו כבר רואים את העשבים הקיציים (אמרנטוס, למשל) מתחילים לנבוט.

אז אנחנו הבנו את הרמז וכבר שתלנו את ערוגת הקישואים הראשונה לעונה ולא תאמינו, אפילו ערוגת דלעת טריפוליטאית (ענקית) כבר נשתלה.
את הערוגות האלו חיפינו בניילון צהוב שמחמם את השתילים הצעירים ומגן עליהם מפני מזיקים, שנמשכים לניילון במקום לצמח. לפרטים נוספים, ניתן להיכנס לעלון בו הסברתי את התהליך - http://www.meshekorgani.co.il/#!may2012/c5qq
בהמשך השבוע, ככל הנראה נזרע שעועית שמאוד אוהבת את עונת המעבר ונתחיל בהכנת שתילי במיה, חצילים, דלוריות ועוד.

במקביל, נמשיך עם שתילות החורפיים, בינהם: סלק, ברוקולי, קולורבי, שומר...

מי שפחות אהבו את שינויי מזג האוויר בשבועות האחרונים היו הכרוביות. הכרוביות (וכמוהן גם הברוקולי) לא אוהבות חום ונוטות לפרוח כשמנסים לגדלן בעונות חמות. אז השבוע, הן קצת התבלבלו וחלקן חשבו שהגיע זמנן לפרוח, למרות שעדיין קטנות.
מבחינתנו זה אומר שצריך לקטוף אותן כשהן עדיין קטנות ומבחינתכם זה אומר שאם הן קטנות אתם תקבלו שתי כרוביות קטנות טעימות ומזינות במקום אחת גדולה.


המשך שבוע נעים,

​צוות השדה :)

טיפים לאחסון עלים, טיפים לאחסון שורשים

10 בפברואר 2013

 
העלים הינם, ברב המקרים, החלקים הבריאים ביותר בצמח (ישנם עלים רעילים ושאינם ניתנים למאכל, עלים כאלו לא תפגשו בסל הירקות שלכם).

העלים:
- מלאים בסיבים תזונתיים שתורמים לפעילות מערכת העיכול ולתחושת שובע
- עשירים בכלורופיל שהינו נוגד חימצון, מסייע בניקוי הגוף ובהאטת תהליך ההזדקנות
- עשירים בויטמין C, חומצה פולית, ויטמין K

עם השנים התפתחה התפיסה שעלים הם חלק מתפריט דיאטה ולא נתפסו כאוכל אמיתי, למרות, שבעלים של גזר לדוגמא, יש הרבה יותר ערכים תזונתיים מאשר בגזר עצמו.
ובעלים של הסלק יש פי 7 סידן מאשר בסלק עצמו (לאותה יחידת משקל) ופי 192 (!!) ויטמין A.

החורף (והאביב שמציץ בפתח) מזמנים לנו מפגש עם סוגים רבים של עלים שנכיר עם הזמן:
עלי חרדל למיניהם, עלי מנגולד (סלק עלים), קייל, עלי ברוקולי, עלי כרובית, עלי גזר, עלי בק צ'וי, מינוטינה, עלי טוקיו בקאנה, תרד....

חוק אחד חשוב לזכור מעתה והלאה, אם קיבלתם בסל ירק עם עלים, דעו לכם שהעלים ראויים ומומלצים למאכל.
את העלים מוסיפים לסלט, לפשטידה, לפסטה, לחביתה, לתבשילים ולכל מאכל שרוצים.

תמיד מומלץ לצרוך את העלים כמה שיותר סמוך לקטיף (אליכם הם מגיעים בני כמה שעות בודדות) אבל כדי שנוכל להשתמש בהם עד למשלוח הבא, רצוי לעקוב אחר הטיפים הבאים:
חסה, עלי ברוקולי, עלי כרובית, עלי חרדל, קייל, עלי סלק
מומלץ לייבש, לעטוף בנייר מגבת ולהכניס לשקית.
מהשקית חשוב להוציא כמה שיותר אוויר ולאטום את השקית טוב טוב.
עלי תבלין למיניהם
ניתן להשתמש באותה השיטה של שאר העלים (פרט לבזיליקום שסובל בקור וצריך לשמור אות מחוץ למקרר, אחרת ישחיר...) או לשים כזר פרחים בכד מים קרים
שורשים – סלק, צנונית, לפת, גזר...
להוריד את העלים שהגיעו איתם (ולאחסן את העלים כפי שדובר למעלה), אחרת הם ישאבו את השורש עצמו וייבשו אותו
להניח במגירת המקרר בשקית או בכלי אטום
לא להניח ליד פירות שמפיצים אתילן ומזרזים את הבשלתם (תפוח, עגבנייה, בננה, אבוקדו)
במידה והתרככו, אפשר להניח במי קרח והם יחזרו לחיים

שבוע חמים לכולם,

צוות השדה :)

גינת הניסויים

03 בפסרואר 2013

 

חלק מהאהבה שלי בגידול ירקות היא לגלות את הצמח ולהבין שכמה שאני מכיר אותו, אני עדיין לא באמת מכיר אותו.
לפעמים הוא גדל בצורה נפלאה ולפעמים, גם אם קיבל את אותם התנאים, הוא פשוט לא זז. לפעמים הוא מגיע למימדים עצומים ולפעמים צריך לקטוף אותו קטן לפני שיפרח ויהיה לא ראוי לקטיף.
אבל הצמחים שאני באמת לא מבין הם אלו שמעולם לא גידלתי וכל גידול חדש כזה מרגש אותי כמו ילד קטן שמצא עגבנייה על שיח.
ולכן, בחלק מהשדה אנחנו מטפחים ערוגות של גידולים נסיוניים, כאלו שאם יוכחו כמוצלחים מבחינת הטעם ומבחינת עמידות הגידול, ימשיכו למצוא את מקומם בשדה ובסלי הירקות שלכם.

בנוסף, כחלק מקהילת השדה אתם מוזמנים מאוד לאתגר אותי ולספר לי מהו הירק שכבר הרבה זמן אתם חולמים עליו, שראיתם בטיול בחו"ל, שגידלתם כשהייתם קטנים, שגדל באזור מגוריכם מעבר לים או שראיתם באיזו תמונה.
אני מבטיח לעשות את המאמצים על מנת להשיג זרעים של אותו הצמח ולגדל אותו בשדה שלנו.
לודמילה (לקוחה ותיקה ונאמנה :)) עדיין לא יודעת, אבל לבקשתה השגתי זרעים של צנון שחור שכבר נזרע באדמה וצפוי להיקטף בעוד כחודש וחצי...

אז להלן טעימה קטנה ממספר צמחים שגדלים או יגדלו בגינת הנסויים שלנו:
כרובית ורוניקה Romanseco - כרובית ירוקה עם שפיצים


כרוב Caraflex – כרוב משלוש מעולה לממולאים...

Radicchio – (רדיקיו) סוג של עולש (אנדיב) שדומה לכרוב סגול ונפוץ מאוד באיטליה


ברוקולי סגול – כמו ברוקולי, אבל סגול :)

ועוד, ועוד, ועוד... אבל נשמור קצת בסוד כדי שיהיה לי איך להפתיע... :)

שבוע נעים לכולם,


שבוע נעים לכולם,

צוות השדה :)

Copyright 2013 © Hamaapil, Organic Farm. No animals (even ants...) were harmed in the making.