נא להכיר - קייל

28 באוקטובר 2012

 

רובנו לא מכירים אותו, אבל מי ששהה תקופה מסויימת באירופה או ארה"ב או הגיע משם בוודאי מכיר את הקייל ויודע להעריך אותו.
ה-KALE הינו ירק העל במטבחים מעבר לים, הוא סוג של כרוב פרימיטיבי שזרעיו שומרו לאורך השנים והתפתח לכדי כרוב עם עלים ארוכים ופתוחים.
הזן שגדל אצלנו נקרא Dinosaur Kale והוא נראה כך:

 

הקייל עשיר בויטמין C, ויטמין A, ויטמין K, סיבים תזונתיים, סידן וברזל והוא מלא באנטי אוקסידנטים.
את הקייל ניתן להוסיף, בקיילי קלות (:)) לסלט, תבשיל, שייק ירוקים, מוקפצים, צ'יפס (בהמשך...), חביתה... רק צריך להיות יצירתיים :)

הוא באמת אחד הירוקים הבריאים ביותר, אז תנסו להיפתח אליו...

_______________________________________________________________
ובשדה,
צבען החום בהיר של הערוגות השתנה לחום כהה ופה ושם שלוליות מבוצבצות.
השדה קיבל מנת גשם נעימה שהגיעה, כמו שאומרים, בעיתה – בדיוק בסוף השבוע, כדי לא להפריע לנו בעבודה.
אנחנו ממשיכים בשתילות וזריעות רבות, רגע לפני החורף שלא יאפשר לנו לעשות זאת ועדיין נהנים מהזוגיות הנפלאה של ירקות הקיץ והחורף.
שנאמר:
וגר תירס עם לפת
וחציל ירבץ עם כרובית

להלן ערוגת לפת וגזר (שני חורפיים מובהקים) ומאחוריהם, הקייצי הנצחי, התירס:
 

צוות השדה :)

תנו כבוד לצנונית

21 באוקטובר 2012

"ולמה צנונית קטנה, אדומה
שולחת זנב דק אל תוך אדמה?"

הצנונית (Radish) היא בת למשפחת המצליבים (בני משפחתה הם החרדלים למיניהם והכרוביים למיניהם – כרוב, כרובית, ברוקולי...).
כפי שכבר סופר, החלק האכיל המוכר לכולנו הוא השורש המעובה אך בעצם כל חלקיה אכילים, כולל הגבעולים והעלים.

לחסרי הסבלנות שבינכם, גידול צנונית הוא המהיר מכולם. מזריעה ועד קטיף לוקח לצנונית כ-30 יום בדרך כלל וישנן צנוניות שגדלות בתוך 21 יום ואפילו 14 יום (!!).

הצנוניות הינן מקור טוב לויטמין C, חומצה פולית, אשלגן, ויטמין B6, ויטמין B2, מגנזיום, נחושת וסידן.
היא מסייעת בתהליך העיכול, אנטי בקטריאלית, קוטלת תולעי מעיים, מחזקת את הרחם ומעודדת מחזור.

במטבח, לא נהוג לבשל צנוניות ומוסיפים אותן ואת עליהם לסלטים וירקות מוחמצים.

הצנוניות שתפגשו בסלים יהיו מגוונות ומיוחדות.
החל מצנונית ורדרדה רגילה

דרך צנוניות מאורכות, אדומות וסגולות

צנוניות צבעוניות

וצנוניות Red Meat שאדומות בפנים וירוקות-לבנות בחוץ
 

המשך שבוע נעים,

צוות השדה :)

טיפטיפה טיפים, והפעם - אחסון עלים ושורשים

14 באוקטובר 2012

    דיברנו בשבוע שעבר על סגולותיהם של העלים ועל ערכם התזונתי הרב.
תמיד מומלץ לצרוך את העלים כמה שיותר סמוך לקטיף (אליכם הם מגיעים בני כמה שעות בודדות) אבל כדי שנוכל להשתמש בהם עד למשלוח הבא, רצוי לעקוב אחר הטיפים הבאים:
חסה, עלי ברוקולי, עלי כרובית, עלי חרדל, קייל, עלי סלק
מומלץ לייבש, לעטוף בנייר מגבת ולהכניס לשקית.
מהשקית חשוב להוציא כמה שיותר אוויר ולאטום את השקית טוב טוב.
עלי תבלין למיניהם
ניתן להשתמש באותה השיטה של שאר העלים (פרט לבזיליקום שסובל בקור) או לשים כזר פרחים בכד מים קרים
שורשים – סלק, צנונית, לפת, גזר, שורש פטרוזיליה...
להוריד את העלים שהגיעו איתם (ולאחסן את העלים כפי שדובר למעלה), אחרת הם ישאבו את השורש עצמו וייבשו אותו
להניח במגירת המקרר בשקית או בכלי אטום
לא להניח ליד פירות שמפיצים אתילן ומזרזים את הבשלתם (תפוח, עגבנייה, בננה, אבוקדו)
במידה והתרככו, אפשר להניח במי קרח והם יחזו לחיים

למתעניינים הרבים, להלן קטלוג עלים מקוצר:
מנגולד (צבעוני ביותר)                                           
עלי חרדל (שלושה סוגים)                                       עלי בק צ'וי   

עלים רבותיי, עלים

7 באוקטובר 2012

זה סיפור על ארנב חרוץ וחברו הדב העצלן שגרו להם אחד ליד השני והחליטו לשתף פעולה במשימות היום יום.
הדב שחשק מאוד בעגבניות, מלפפונים, פלפלים וחצילים חשב להתחכם והציע לארנב את העסקה הבאה:
"אתה, אדוני הארנב, תזרע את הזרעים - אני אוכל את מה שיצמח מעל האדמה ואתה, ידידי, תקבל את כל מה שמתחת האדמה".
הארנב החכם הסכים לעסקה והחל לזרוע במרץ גזרים, צנוניות, סלק ומיני ירקות שורשים אחרים.
הדב שחשב להתחכם נשאר עם ערימת עלים בידיו ולא היה לו מה לאכול.

אולם, אם היה מקבל את העלון השבועי הזה, היה יודע הדב שהעלים הינם, ברב המקרים, החלקים הבריאים ביותר בצמח.
מראש אני אומר, ישנם עלים רעילים ושאינם ניתנים למאכל, עלים כאלו לא תפגשו בסל הירקות שלכם.

העלים:
- מלאים בסיבים תזונתיים שתורמים לפעילות מערכת העיכול ולתחושת שובע
- עשירים בכלורופיל שהינו נוגד חימצון, מסייע בניקוי הגוף ובהאטת תהליך ההזדקנות
- עשירים בויטמין C, חומצה פולית, ויטמין K

עם השנים התפתחה התפיסה שעלים הם חלק מתפריט דיאטה ולא נתפסו כאוכל אמיתי, למרות, שבעלים של גזר לדוגמא, יש הרבה יותר ערכים תזונתיים מאשר בגזר עצמו.
ובעלים של הסלק יש פי 7 סידן מאשר בסלק עצמו (לאותה יחידת משקל) ופי 192 (!!) ויטמין A.

הסתיו ובהמשכו החורף מזמנים לנו מפגש עם סוגים רבים של עלים שמי שאינו מכיר, יכיר אותם עם הזמן.
עלי חרדל למיניהם, עלי מנגולד (סלק עלים), קייל, עלי ברוקולי, עלי כרובית, עלי גזר....

חוק אחד חשוב לזכור מעתה והלאה, אם קיבלתם בסל ירק עם עלים, דעו לכם שהעלים למאכל.
את העלים מוסיפים לסלט, לפשטידה, לפסטה, לחביתה, לתבשילים ולכל מאכל שרוצים.

להלן ערוגת הלפת (פי 2,500 ויטמין K בעלים מאשר בלפת עצמה):

__________________________________________________________________

ובשדה,
מחול הזריעות והשתילות אינו פוסק.
השבוע נזעו ערוגות נוספות של צנוניות וסלקים.
שתי ערוגות של אפונה שנזרעה איכזבו באחוזי הנביטה שלהם ונאלץ לפתור את הבעיה. ככל הנראה, במקום זריעה ישירה באדמה, ננביט אותם לפני כן ונכין מהם שתילים.
ברוקולי, בצל ירוק וכרוב לבן נשתלו והשבוע יישתלו גם השומר, כרוב אדום וכרוביות.

עוד קצת סבלנות ותכולת הסל תשנה את אופיה וצבעה.

 

שיהיה לכולנו שבוע נעים וחג שמח,

דותן וצוות השדה :)

Copyright 2013 © Hamaapil, Organic Farm. No animals (even ants...) were harmed in the making.