top of page

צהוב, קטן, כשחם הוא נהיה לבן... פופקורן

28 לאוגוסט 2016

 

זה לקח הרבה זמן... באמצע מרץ הכנו ערוגה לזריעה וטמנו בה בעזרת מזרעה כמה מאות זרעי תירס פופקורן.

ולפני כחודש, כשהקלחים היו מלאים בגרעינים צהובים ושמנים, עצרנו לצמחים את ההשקייה ונתנו לצמחים ולתירסים שעליהם להתייבש.

לפני כשבועיים, לאחר 5 חודשים מהזריעה הגיע הזמן לקטוף את הקלחים הקשים (והבלתי ניתנים למאכל במצב זה).קטפנו והנחנו בבית האריזה לייבוש סופי.

 

הפופקורן (ובעברית: פִּצְפּוּצֵי תִּירָס או תירס קלוי או תִּירְסָה) הוא תת זן של התירס המוכר.

בעת חימומו נוצר בתוך הקליפה קיטור שהופך את העמילן שבתוכו לגמיש ורך ובשחרורו מהקליפה מתרחב ומתייבש במהירות והופך לקצף פריך במרקם המוכר לנו.

להלן קישור לסרט הממחיש את התהליך: לחצו כאן

 

איך מכינים?

  1. לוקחים קערה וכמה ילדים

  2. מושיבים את הילדים עם הקערה ולתוכה הם מפרקים את גרעיני התירס (לא לנסות להכין ללא פירוק, תאמינו לי, ניסינו, המיקרוגל של איתמר כמעט עלה באש...!!).

  3. הכנה:

    1.       בסיר: שמים שכבה דקה של שמן ומפזרים את הגרעינים בשכבה אחת בתוך הסיר. מחממים את הסיר על להבה בינונית וממתינים לקולות הפיצוח. כשנגמרים קולות הפיצוח או כשהמרווח בין פיצוח לפיצוח הוא יותר משלוש שניות מסירים מהאש.

    2.       במיקרוגל: הכניסו כמות גרעינים לשקית חומה ויבשה שהגיעה עם אחד מסוגי הירקות בארגז וקפלו אותה בקצה. המתינו לקולות הפיצוח וכאשר המרווח ביניהם עולה על שלוש שניות, מכבים ומוציאים. היזהרו, האדים בפנים חמים מאוד, המתינו שיתקררו מעט.

    3.       באמצעות הטלפון הסלולרי:  לחצו כאן

 

והרי לכם פעילות אתגרית לחופש...

איך מאחסנים?

יש לשמור את הגרעינים במקום קריר, חשוך ויבש.

מומלץ להסיר מהקלח ולהעביר לכלי אטום או שקית ניילון.

לא לשמור במקרר!!

 

  

שנה לימודים נפלאה ומהנה לכל התלמידים!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

קיץ בא ושוב זה חם

21 לאוגוסט 2016

 הקיץ נותן אותותיו וזה ניכר בשדות ועל מדפי החנויות.

מחירי הירקות ברחבי הארץ עולים וברב המקרים, איכות הירקות יורדת - לירקות חם מאוד, הם מבשילים כבר על הצמח, חיי המדף שלהם מתקצרים וישנם חוסרים בשל נפילת פרחים בחום הגבוה.

עגבניות כמעט ואין, לא אורגניות ולא רגילות - עגבניות שרואים בסופרים מגיעות אלינו ברובן מתורכיה.

שלא לדבר על מצב העלים בקיץ... :) החסות קטנות יותר כי הן לא אמורות לגדול בעונה זו ולשאר העלים מאוד קשה כעת.

אנחנו ממשיכים לעשות את המאמצים לספק בסלי הירקות את הירקות הטריים והטובים ביותר שניתן ולעיתים נתקלים בקשיים.

כך למשל, במשלוח האחרון חלק מהתירסים (שדווקא מאוד מתאימים לעונה זו) היו עקוצים ואני מזמין בזאת את כל מי שקיבל תירסים שאינם ראויים למאכל, להודיע לנו ואנחנו נדאג לפצותו על כך. אני מאמין שמצאנו פתרון למיון ואריזתם ונקפיד על כך השבוע.

אם מסתכלים קדימה, אצלנו בשדה כבר מריחים את העונה הבאה והמבקרים (המוזמנים תמיד) כבר יכולים לראות את שתילי הברוקולי, הקולורבי, הכרובית, הסלק והשומר שנשתלו ברחבי השדה.

 

 

מתגעגעים לימים קרירים יותר,

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

לנו יש פל(א)פל

15 לאוגוסט 2016

 

"תודו שככה לא היה בכלל נראה פלפל 
לולא מיודענו הזריז גם בו טיפל"

 

גם השנה אנחנו קוטפים פלפלים במרץ רב ובכמויות גדולות מתמיד.

בקטיף הראשון של השיחים אנחנו נפגשים בפלפלים גדולים ובקטיפים הבאים מאותם השיחים הפלפלים יהיו קטנים יותר.

ולא רק אתם שמתם לב לאיכות הפלפלים שלנו, גם ב"על השולחן"  שמעו וטעמו... אני מצרף לכם את הכתבה שהופיעה בעבר ובה מככב הפלפל שלנו.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

הפלפל הוא שמו העממי של שיח הפלפלת (שאינו קשור לפלפל השחור) והוא בן למשפחת הסולניים, אחיהם של עגבנייה, החציל ותפוח האדמה.

מקורו בדרום אמריקה והוא נפוץ בעולם בצורות רבות ובמגוון צבעים – אדום, ירוק, צהוב, כתום, סגול...

הוא שיח חד שנתי שגדל בתקופה החמה של השנה. באזור הערבה שותלים אותו באוגוסט ואנחנו מתחילים שתילות בתחילת חודש מרץ.

הפלפל האדום עשיר בבטא קרוטן ואלפא קרוטן שמסייעים למניעת סרטן, הוא עשיר בויטמין A שחיוני למערכת הראייה, למערכת החיסון, ללמידה ולזיכרון.

הפלפל הוא המקור הטוב והזמין ביותר לויטמין C (פי 3 מאשר בתפוז !!)

ו...רק 26 קלוריות ל-100 גר' פלפל.

 

מילה על פלפל ירוק כהה – פלפל ירוק הינו שלב בדרך להבשלה של הפלפל. כלומר, הוא עדיין לא בשל במלואו ולכן מכיל כמות מסויימת של סולנין. סולנין בעייתי לאנשים הרגישים לו. וכל מקרה, בבישול מתפרק הסולנין ואינו בעייתי כלל.

פלפל שאינו אדום במלואו, ניתן לשים במקום מואר על השיש (מחוץ למקרר) והוא יאדים.

  

המשך חופשה נעימה...

 צוות השדה

 משק אורגני, המעפיל

 טלפון ליצירת קשר: 052-6122222

שעשועי התאילנדית

7 לאוגוסט 2016

ייבול השעועית התאילנדית (=לוביה מאורכת)

מכריז בקול רם כי אנחנו בשיאו של הקיץ.

זוהי העונה הנעימה ביותר עבור הלוביה.

מקורה של הלוביה הוא בדרום-מזרח אסיה והיא יכולה להגיע לאורך של מטר (אנחנו קוטפים אותה באורך של כ-30 ס"מ)

זרענו אותה אי שם בסוף חודש מאי, היא נבטה לה בשמחה

והחלה לטפס על רשת ההדלייה שפרסנו עבורה.

לאחרונה היא טיפסה לאורכה ולרוחבה של הרשת ויצרה גדר חיה נהדרת.

לאורך גבעוליה יוצאים להם עמודי פריחה שעל כל אחד מהם זוג פרחים יפיפיים אשר מכל אחד תצא לוביה ארוכה.

מאותו עמוד פריחה יוצאים עוד פרחים רבים במהלך העונה ולכן, יש לקטוף את הלוביות בזהירות, תוך כדי סיבוב כדי לא לפגוע בניצנים העתידיים – למדנו זאת על בשרנו בעונה הראשונה בה גידלנו את השעועית התאילנדית אז קטפנו לא נכון וגילנו שלאחר קטיף אחד לא מגיעים הפרחים הבאים... טעינו, למדנו והתפתחנו J

 

ניתן לאכול את השעועית התאילנדית חיה, מוקפצת או מבושלת.

ולהוסיפה לכל מתכון של שעועית רגילה או לוביה טרייה/ירוקה.

היא עשירה בויטמין C וויטמין A

 

שיהיה שבוע מלא שעשועים...

 צוות השדה

 משק אורגני, המעפיל

לא על הלוף לבדו...

1 לאוגוסט 2016

הרבה זמן אנחנו פוגשים אותה בסלים והגיע זמן לעשות היכרות קצת יותר מעמיקה – קבלו בברכה את הכרישה!

הכרישה הידועה גם בשם לוף בולגרי, כרתי (זוכרים? מופיע בסדר ראש השנה...) או פראסה

היא בת למשפחת השומיים, אחות לבצל הגינה (הבצל הירוק), לשום, לבצל היבש, לעירית ולעירית השומית.

היא עשירה בויטמין A, חומצה פולית, נוגדי חימצון, ויטמין C וברזל. היא מסייעת לאיזון רמות הסוכר בדם.

אצל הסינים היא נחשבת למזון מניע ומחמם המסייע למערכת העיכול והדם וחיזוק הכבד.

הכרישות שאתם מקבלים עכשיו, נשתלו אצלנו בשדה לפני כחצי שנה וזכו לטיפול הולם והרבה עישובים...

מסיבה בלתי מובנת השתרשה לכל המתכונים התופעה של "להשתמש רק בחלק הלבן" – לא ולא!

כל חלקי הכרישה אכילים וטעימים ויתאימו בכל המתכונים (תנסו אותה גם טרייה ולא מבושלת...)

הכרישה תתאים לכל מתכון כתחליף לבצל יבש או שום טרי.

את הכרישות שבהן לא השתמשנו כדאי לשמור בחלקו התחתון של המקרר בתוך שקית. 

שבוע נעים וחמים,

 צוות השדה

 משק אורגני, המעפיל

bottom of page