כך הולכים השותלים
כך הולכים השותלים
סלט קולורובי וירוקים
know your farmer | Israel

פול פאוור

27 בינואר 2019 

אי שם לפני החורף, בספטמבר, התחלנו לזרוע בערוגות השדה זרעי פול.

שתי ערוגות עם השקייה ועוד שטח שעשינו זריעת בעל, כלומר ללא השקייה ותוך כדי כך שאנחנו סומכים על המשקעים הטבעיים.

במהלך החורף הוא החל את נביטתו, השתקע לו באדמה, צימח לו גבעולים ארוכים וחזקים ולאט לאט החל להתכסות בפרחים לבנים קטנים.

 

עם התחממות מזג האוויר והתגברות שעות האור החל לבצבץ מכל פרח תרמיל קטן במרקם משי.

 

אט אט התפתחו התרמילים והנה לאחרונה התחלנו לקטוף (קטיף סלקטיבי בינתיים ואיטי מאוד) תרמילים המוכנים לקטיף ובתוכם מסתתרים גרעיני הפול.

בתקופה הקרובה כמויות התרמילים ילכו ויגדלו ולאט לאט ובתקווה גדולה כולכם תקבלו ממנו.

את תרמילי הפול ניתן לאכול כפי שהם (הפולים והתרמיל ביחד) או להפרידם, ניתן לאכול חי, מוקפץ, מבושל או מאודה.

 

להלן מתכוני פול שונים - http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4504477,00.html

מאחלים לכם פתיחת שבוע בפול-פאוור,

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

ט"ו בשבט הגיע

20 בינואר 2019 

הלילות קרים, שעות האור מועטות והשדות מוצפים מים, מה זה אומר? זה אומר שכמו שלנו קר וכל מה שבא לנו לעשות זה להתכרבל בפוך, כך גם הירקות. ולכן, הם גדלים לאט לאט, לא מגיעים לגדלים שאנחנו רגילים אליהם ולעיתים מפתחים רקבונות בשל הרטיבות באדמה.

ובאותה נשימה, נזכיר כי השבוע זה החג שלהם, החג של הירקות, של הצמחים ושל העצים - ט"ו בשבט!!!

ט"ו בשבט יצויין השבוע ואני מניח שתחגגו אותו בנטיעות וטיולים או אולי בעצם... בבית במזגן או סביב הקמין (תלוי במזג האוויר).

וכך בעצם נקבע מועד חגיגת ראש השנה לאילנות, לפי מזג האוויר.

עוד במשנה קבעו את ראשי השנה למלכים, לבהמות, לספירת השנים ולאילנות.

ראש השנה לאילנות נקבע כדי שיהיה מוסכם על כולם גילו של עץ. וזאת לצורך סיבות שונות ובהן עניין הערלה, התרומות והמעשרות.

לדוגמא, על פי ההלכה, מותר לאכול את פירות העץ כשהוא בן 4 וכך היה ידוע שפרי שמופיע על עץ לאחר ט"ו בשבט הוא פרי של השנה הנוכחית והיה ניתן לדעת  לאיזו שנה של העץ הוא שייך.

כל ראשי השנה פרט לראש השנה לאילנות (מלכים, בהמות, ספירת השנים) מצויינים ב-1 לחודש ואילו ט"ו בשבט מצויין בדיוק באמצעו של חודש שבט.

דיברנו על מזג האוויר... אם כן, ראש השנה לאילנות נקבע בתאריך בו חלפו רוב ימות הגשמים, כלומר, לאחר אמצעו של החורף, בערך.

וגם כשמדובר בירקות, זה הזמן הטוב ביותר לחזור לשתילת ירקות האביב. 

אז כשיוצאים החוצה ומסתכלים על התחזיות, לא בטוח אם רוב ימי הגשם בעונה זו חלפו...אבל בימים מסויימים ניתן כבר להריח את האביב

והפירות היבשים, כיצד הומצאו?

הם הפתרון לימים בהם לא היו פתרונות קירור ואיחסון הולמים, לא היו משאיות קירור ועדיין לא המציאו קרח יבש, וכך ניתן היה להעביר את פירות ארץ ישראל ליהודים בגולה.

אנחנו היום חוטאים למטרה וצורכים פירות יבשים אשר מיובאים לארץ במקום לקנות מצרכנים מקומיים...

  

תמשיכו בנטיעות העצים, תמשיכו לאכול פירות טריים ויבשים תוצרת הארץ ושיהיה לאילנות חג שמח!

שבוע נעים לכולם וט"ו בשבט נעים

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

נבטים נבטים

13 בינואר 2019 

כבר כמה שנים שאנחנו מגיעים אליכם עם הנבטים של אודי וחשבנו לספר על לעולם הנבטים גם את לאלו שפחות מכירים אותם.

אז להלן כמה עובדות מעניינות לגבי נבטים- 

1. הנבטים הם למעשה צמחים צעירים שניזונים מחומרי המזון שבתוך הזרע

2. גידול ממוצע של נבטי ברוקולי חרדל או צנונית לוקח בין 5-7 ימים בקיץ, ו 8-10 ימים בחורף (אלא אם משתמשים בחימום)

3. בין סיום הנביטה להמשך ההתפתחות, הנבטים מכילים את הערכים התזונתיים הגבוהים ביותר

4. שודדי ים היו מגדלים נבטים באוניות שלהם כי גילו שהם גדלים כמעט בכל תנאי ומהווים מקור מזון אידיאלי בתנאים שבהם הם חיו. 

5. הנבטים מהווים מקור עשיר ביותר למינרלים, ויטמנים וחומצות אמינו חיוניות. 

 

את הנבטים מגדל בשבילנו אודי בחוות הנבטים שלו באחיטוב. הנבטים גדלים בגידול שאודי מכנה- "גידול אנושי". כל תהליכי הזריעה והקציר נעשים אך ורק במגע יד אדם וללא מיכון או אפילו קירור. הנבטים נקצרים ביום המשלוח ולכן מגיעים טריים וטעימים במיוחד. 

למי שעוד לא טעם, מוזמנים מאוד להוסיף קופסאת נבטים ולהתנסות בפלא הזה. ניתן להזמין דרך מערכת ההזמנות.

 

בין היתר אודי מגדל- נבטי ברוקולי, חרדל, קייל, חמנייה, צנונית, עשב חיטה, מיקס נבטים ועוד... 

 

להוסיף לסלט ולהנות :)

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

דע מי מגדל את האוכל שלך

06 בינואר 2019 

אם יצא לכם לגלוש ב-YNET בטח לא פיספסתם את הכתבה הבאה על הנזקים שבחומרי ההדברה ועל היתרון שבאכילת ירקות אורגניים.

https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5440234,00.html 

בעקבות הכתבה יש דיבור נרחב היום על ירקות אורגניים ואני מרגיש זאת גם בכמות הפניות של לקוחות חדשים במהלך היום.

אני חושב שאין ויכוח על החשיבות להיות בטוחים טוב טוב במה אנחנו מכניסים לגוף שלנו ושל הילדים שלנו.

וגם אז ברור לכולם שלא מספיק שרשום על מוצר שהוא "100% טבעי" או אורגני וגם לא מספיק שרשום שהוא תחת פיקוח (אנחנו אגב, תחת פיקוח של אגריאור, כי חייב... J ), הדבר החשוב ביותר ששווה להקפיד עליו כל עוד ניתן, הוא לרכוש מוצרים ממקום שמכירים וניתן לסמוך עליו.

כבר כתבתי לכם בעבר על המודל על פיו אנחנו פועלים ואני חושב שזו הזדמנות מצויינת לכתוב עליו שוב:

המודל נקרא "חקלאות בשיתוף הקהילה", ובאנגלית CSA-Community Supported Agriculture. מדובר על שיטה שצמחה ביפן בשנות השישים. באותה תקופה עמדה המדינה בפני אבדן אדמות חקלאיות בשל פיתוח תעשייתי וחדירה של אוכל מיובא למדינה. אנשים החלו להבין שחקלאות מקומית הולכת ונעלמת והחלו לחפש פתרונות. 

באותה תקופה התגלתה הרעלת כספית חמורה במפרץ מינמטה שהביאה צרכנים רבים לעבור לצריכת מזון אורגני.

אך גם פה צצו קשיים כאשר התגלו זיופים בסימון מוצרים אורגניים והצרכנים חיפשו אלטרנטיבה של קנייה ישירות מהחקלאי שערב לתוצרתו.

ואז, קבוצה של עקרות בית התארגנו ופנו לחקלאי שיגדל עבורם ירקות אורגניים.

בערך באותה תקופה התפתח המודל גם בשוויץ ובגרמניה ובאמצע שנות ה-80 התפתח גם בארה"ב ובשנת 2000 בערך הגיע גם לארצנו...

הרעיון של המודל בא לדמות גן ירק ביתי שכביכול יש לכל אחד ליד הבית.

הוא יודע מה גדל בגן הירק, הוא לא מרסס בגן הירק, הוא מטפל בירקות בידיים ולא בכלים מכניים, הוא מכיר כל פינה בגן הירק, הוא נותן אהבה לירקות (J), הירקות בגן הירק לא תמיד הכי יפים בשכונה אבל כמעט תמיד הכי טעימים (מקסימום מורידים את החלק הנגוע, אבל נהנים מהשאר...) ובגדול, בגן הירק אוכלים מה שמוכן. ומה שמוכן, תמיד יהיה הכי נכון לעונה ועם הכי הרבה ערכים תזונתיים.

מאחורי הסל השבועי שאנחנו מחלקים עומדת תכנית גידול ושתילה מתוחכמת מאוד שתבטיח שקבוצת החברים במודל תאכל בכל שבוע את מה שמוכן, אבל גם שמה שמוכן יהיה מגוון ועשיר.

יש פה חיבור חזק בין השדה לקבוצת החברים – החברים, בעצם התחייבותם למודל, מספקים את היציבות הכלכלית למשק ומבטיחים את קיומו (בשונה מקניית ירקות בסופר בה רואה החקלאי, במקרה הטוב, 20% ממחיר הירק) והחברים נהנים מירקות בריאים, טריים, מפתיעים לפעמים, מקומיים ושהם יודעים מהיכן הם מגיעים.

אנחנו מצידנו היינו רוצים מאוד לחזק את הקשר איתכם החברים ומזמינים אתכם בכל עת אלינו לשדה. אנחנו אפילו נשמח להזמין אתכם ליום עבודה איתנו בשדה (אני יודע, קר ורטוב בימים האלו...) ובשבוע בו תגיעו לעבוד לא תחוייבו על סל הירקות שלכם.

אם אנחנו לא אומרים את זה מספיק, אז שוב אני רוצה להודות לכם, החברים והשותפים במשק האורגני שלנו, על התמיכה במשק, הפרגון על סלי ההפתעות שאתם מקבלים , על הסבלנות כשיש מחסור וההבנה שלפעמים יש לכם שותפים בירקות (אבל חסה שזחל לא רוצה לנגוס בה, תאמינו לי שגם אתם לא...).

 

סרטון נחמד ופרטים נוספים, באתר שלנו: https://www.meshekorgani.co.il/csa 

 

רוצים גם מדבקה כזו כדי שתוכלו להשוויץ? תכתבו לנו...

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

לפת אורגנית

Copyright 2013 © Hamaapil, Organic Farm. No animals (even ants...) were harmed in the making.