שנה חדשה בפתח
31 בדצמבר 2012
לכבוד בואה של השנה האזרחית החדשה התחילה להבשיל הכרובית והחל להציץ ראשה הלבן והצחור, השבוע נקטוף בפעם הראשונה את ראשונות הכרוביות.
גם האפונות הסיניות שלנו ("אפונת השלג") החלו להבשיל ויתחילו לבקר בארגזים.
רצף השתילות נפסק לקראת בואו של הקור החורפי שלא ייתן לשתילים לגדול אם יישתלו עכשיו.
מי שנתן קפיצה יפה השבוע הוא הברוקולי.
הברוקולי הוא צמח ממשפחת המצליבים.
הוא עשיר במינרלים וויטמינים – סידן, חומצה פולית, ויטמין C, ויטמין E, ויטמין K וסיבים תזונתיים התורמים לתפקוד מערכת העיכול.
הוא מכיל מצבור מרכיבי תזונה פעילים ונוגדי חמצון העוזרים לגוף להילחם בסוגים שונים של סרטן.
השיטה הטובה ביותר לבישול ברוקולי על מנת לשמור על מירב הערכים התזונתיים היא באידוי של 3-5 דק' מעל מים רותחים.
חשוב, חשוב, חשוב!!! לא להיבהל מגבעול הבוקולי, שלעיתים נראה עצי וסיבי מבחוץ – אחרי קילוף הקליפה אתם תגלו את גזע הברוקולי שהינו מעדן בפני עצמו.
שבוע נעים לכולם,
צוות השדה :)
דייקון
23 בדצמבר 2012
עכשיו זה רשמי, החורף כאן!
לפני יומיים, ב-21/12 , היום הקצר ביותר בשנה, קיבלנו את פניו בברכה, גם לפי התאריך הרשמי על פי ההגדרה האסטרונומית וגם בכמויות הגשמים הנפלאות שירדו עלינו ועל השדה שלנו.
הוא יישאר איתנו עד יום השיוויון ב-21/03/2013, אז יתחיל האביב באופן רשמי.
כמויות הגשמים והטמפרטורות הנמוכות עושים טוב מאוד לירקות החורפיים. הכרובים גדלים מיום ליום ונראה שאם היינו עומדים לידם ומתרכזים היינו רואים ממש את גדילתם.
פרחי הברוקולי גדלים גם הם והכרוביות כבר בגודל כדור טניס. אני מעריך שעם כמויות הגשמים והטמפרטורות הן ייתנו קפיצה וכבר בקרוב מאוד נראה אותן בסלים.
אחד החורפיים שגם נתן קפיצה וכבר מבצבץ מתוך האדמה (המבוצבצת גם היא... ) הוא הדייקון.
הדייקון (Daikon) הינו צנון יפני לבן ומאורך. משמעות השם ביפנית הינה "שורש גדול".
בארץ הצנון מוזכר כבר מתקופת המשנה ובמזרח הרחוק הוא נפוץ מאוד בשל תכונותיו הרפואיות.
הדייקון ידוע כעוזר לעיכול ומקל על דרכי הנשימה.
הוא עשיר בויטמין C ויודע כמוריד חום ומקל על הצינון.
איחסון דייקון:
- במידה והגיע עם עלים, יש להסירם (את העלים ניתן להוסיף למרק)
- להכניס את הדייקון לשקית ניילון או קופסא אטומה
- לשמור במקרר
- אם הדייקון נהיה עייף ויבש כמו צנון (:)) הטבילו אותו במי קרח, זה מחזיר אותו לחיים.
בבישול, מומלץ לקלוף אותו להפחתת המרירות (שווה להוסיף לחמין...)
שבוע נעים,
צוות השדה :)
צמח הלחם - חוביזה
16 בדצמבר 2012
בימי המצור על ירושליים כאשר אספקת המזון הייתה דלילה, יצאו הירושלמים ללקט עשבים, בהם סילקא וחוביזה.
הממשלה החלה לפרסם ברדיו מתכונים למאכלים שונים שניתן לבשל עם העלים הללו.
הירדנים שקלטו את השידורים דיווחו כי היהודים אוכלים חוביזה (שהייתה ידועה כמזון לבהמות) וזה סימן לרעב גדול ושבקרוב ירושליים תיפול.
החוביזה (וגם הסילקא) הצילה את תושבי ירושליים הנצורה מרעב. חוביזה, לחם ערבי, לחם ירושלמי או לחם גמדים הם כולם שמותיה של החלמית (צמח ממשפחת החלמיתיים), בת דודתן של הכותנה והבמיה.
הילדים מאוד אוהבים לנשנש את פרותיו של הצמח אבל אצלנו בשדה אנחנו לא נותנים לו להגיע לפריחה כדי שלא יפתח זרעים וישתלט על כל השטח.
ברפואה העממית: חלקי הצמח (העלים והגבעולים) מכילים ריר מחטא היעיל נגד שיעול, הפרעות בדרכי הנשימה ובדרכי השתן.
בהמשך, מתכון לתה חוביזה לטיפול בהצטננות, כאבי גרון ובעיות במערכת העיכול.
לחוביזה יש פי 12 ויטמין A מאשר בגזר!!
במטבח, עלי החוביזה יכולים להוות תחליף לחסה או עלים אחרים בסלט, ניתן להכין מהם חביתת ירק, לשלב אותם בתבשילים, מרקים ושייק ירקות.
כשייגמרו לכם העלים, צאו ללקט בעצמכם אבל זיכרו, העלים שאנחנו קוטפים עבורכם הם אורגנים ונקיים מריסוסים ודשנים, הימנעו מליקוט חוביזה בצידי דרכים (שם הם נושמים את פיח המכוניות) או בגינות עירוניות שם ייתכן כי רוססו בחומרי הדברה, הכי טוב – בואו אלינו!
שבוע נעים לכולם,
שיהיה לכולנו שבוע נעים,
צוות השדה :)
המשפחה מתרחבת
9 בדצמבר 2012
תקראו לזה צירוף מקרים, גורל, מיסטיקה או כח עליון אבל בדיוק תשעה חודשים אחרי ששתלנו את השתיל הראשון בשדה, בשבוע שעבר נולד לענת ולי בן, הצאצא השלישי במספר.
וכמו כל ירק אצלנו בשדה, גם הוא תוזמן בדיוק רב להיות מוכן ביום שלישי השכם בבוקר - יום הקטיף :)
אני מאוד מקווה שרובכם לא הרגישו את ההשפעה על יום הקטיף והמשלוחים ואם עשיתם חשבון נכון, את הברית יש לעשות שמונה ימים מהלידה, כך שאני מקווה שגם ביום שלישי הקרוב לא תהיה השפעה על יום המשלוחים...
השדה מתחיל להרגיש את בואו של החורף, לנו זה חורף ראשון בשדה וגם לירקות שלנו.
הימים מתקצרים ופחות שעות שמש לצמחים, תלמים מוצפים ולצערנו, גם ערוגות מוצפות (אין ספק שנצטרך לחשוב על פתרון לחורף הבא, אולי נגדל אורז...), הלילות קרים וגם הימים מתחילים להתקרר וכשקר לירקות, כל מה שהם רוצים לעשות זה להתכרבל ולא לגדול.
אם בקיץ יום אחד שאנחנו מפספסים קטיף חסה יכול להביא לפריחתה, אז בחורף היא יכולה להגיע לגודל מסויים ואז לשכב גם שלושה שבועות בלי להתפתח כמעט.
עם זאת, אנחנו מאמינים שהחורף הקרוב יהיה פחות קר ולכן אנחנו ממשיכים ברצף שתילות וזריעות.
השבוע נמשיך ונשתול בצל ירוק, כרוביות, שורש סלרי, קולורבי, סלק כדורי וחסות ונזרע עוד אפונה וצנוניות.
לרשימת הקטיפים יצטרפו השבוע הברוקולי והקולורבי ובשבוע הבא גם הכרוב הלבן.
בקשה לי אליכם - אמנם אני ער כל הלילה (כך זה עם תינוק רעב...) אבל אני משתדל לא לעבוד בשעות אלו.
בקשות, שינויים, תוספות או הזמנות צריכות להגיע אליי עד יום שני בשעה 12:00 על מנת שאוכל להתייחס אליהן כראוי.
אני מראש מתנצל על הבקשות שיגיעו לאחר מכן ולא אוכל היענות אליהן.
תודה על ההבנה ושבוע חורפי ונהדר לכולם,
צוות השדה :)
על שום(ר) מה?
2 בדצמבר 2012
הגיע הזמן, היום והרגע בו אפשר לקטוף את השומר שלנו.
ראשי השומר עדיין לא בגודלם המקסימלי אבל טעימים ביותר.
השומר, ובשמו המקצועי "שומר פשוט" Foeniculum vulgare, הוא צמח חורפי שאוהב קור, אבל יודע להסתדר גם בטמפרטורות חמות עם מעט מים.
לא תמיד אפשר להסביר את זה, אולי זה בגלל הלילות הקרים באזור, אבל השומר בשדה שלנו גדל נפלא והוא אחד הירקות שהכי נוח להם .
השומר מזכיר בטעמו אניס והמרקם שלו מזכיר קצת סלרי, אבל הוא שייך למשפחת הסוככים עליה נמנים גם הגזר והכוסברה.
הוא מסייע בבעיות עיכול ומעודד ייצור חלב אצל נשים מניקות, הוא מועיל בבעיות עור ואפילו מונע הזדקנות מוקדמת.
השומר הינו מקור נפלא ל:
ויטמין C – כ-20% מהצריכה היומית המומלצת
סיבית תזונתיים – כ-11% מהצריכה היומית המומלצת
חומצה פולית – כ-6% מהצריכה היומית המומלצת
אשלגן (להפחתת יתר לחץ דם) – כ-10% מהצריכה היומית המומלצת
בקיצור, הוא בריא מאוד...
השומר הוא ירק אשר אוכלים את כל חלקיו. את ה"פקעת" (שהיא בעצם בסיס הגבעולים) כמובן שכולנו מכירים, אך גם את גבעוליו, עליו וזרעיו ניתן ומומלץ לאכול.
___________________________________________________________________
ובשדה,
עם תחילת הגשמים העלנו הילוך ונכנסנו לקצב עישובים בלתי רגיל. בינתיים במירוץ, העשבים משיגים אותנו... :)
בעוד כשבועיים רצף השתילות ייפסק ונחכה בסבלנות לימים הקרים בהם הצמחים מאטים מאוד את צימוחם.
הקולורבי, הכרוב והברוקולי מתפתחים יפה ובקרוב נתחיל לראות אותם בסלים.
מהתירס והחצילים בקרוב נפרד (אבל לא להרבה זמן)
עד היום נעשה עימנו חסד וימי הקטיף היו יבשים, נראה כי השבוע זו תהיה הפעם הראשונה שאנחנו קוטפים ירקות ביום גשום, ושיהיה לנו בהצלחה...
ייתכן מאוד כי חלק מהירקות יגיעו רטובים ונשתדל שלא מאוד מבוצבצים. בכל אופן זיכרו, זה לא לכלוך, זה בוץ וברוב הירקות, השרייה במים תסיר אותו.
שבוע טוב לכולם וחנוכה שמח ומואר,
צוות השדה :)