והסגול היום סגול מאוד

26 לנובמבר 2017 

אורח חדש בארגזים שמבקר אותנו כבר כמה שבועות הוא – הסלק!!

הסלק (Beet)  או בשמו המדעי Beta Vulgaris הוא בן למשפחת הסלקיים.

אח למנגולד (סלק העלים) ולסלק הסוכר ממנו מייצרים סוכר לבן.

שלושת האחים הם בני בנים של הסילקה שהצילה את הירושלמים מתת תזונה בימי המצור על העיר.

 

הסלק עשיר בסיבים תזונתיים וחומצה פולית, ויטמין C, סידן, מגנזיום וברזל.

הסלק ידוע כעשיר באנטיאוקסידנטים ומנקה את הדם. 

 

יש הטוענים שצריכת עלי סלק עשויה לסייע בטיפול בהתמכרות לניקוטין ובגמילה מעישון.

 

אצלנו בבית, הפך הסלק לצבע מאכל שהופך כל מאכל לאוכל של נסיכות – טחינה ורודה, קציצה ורודה, סלט ורוד, ציורים ורודים על הצלחת...

פשוט מגררים את הסלק, סוחטים ממנו את המיץ ומשתמשים בו כמו תרכיז צבע (את השאירות מוסיפים לסלט או לתבשילים)

 

כי סלק עושים באהבה או שלא עושים בכלל...

  

המשך שבוע נעים וסגול, 

צוות השדה,

משק אורגני, המעפיל

גשם גשם בוא

19 לנובמבר 2017 

השנה, היינו אופטימיים וחשבנו שהחורף יקדים, לכן, אי שם באמצע חודש אוגוסט כבר נשתלו באדמה ראשוני שתילי החורף - כרובית, קולורבי, כרוב, ברוקולי...

הקולורבי הוא צמח פחות מפונק ולכן עלה יפה וכבר התחלנו לקטוף ממנו. אולם האחרים, חייבים, חייבים, חייבים כמויות מים גדולות והחום עושה להם רע. כולנו תקווה שהגשמים אשר מבטיחים לנו החזאיים יהיו באמת גשמי ברכה...

עם זאת, הלכתי והסתכלתי על היסטוריית השדה בשנים האחרונות ואני חייב להרגיע אתכם שנובמבר השנה קצת ותר יבש מהאחרים באזורנו אך לא באופן משמעותי. כמויות הגשם מתחילות להגיע אלינו בדרך כלל בדצמבר.

אז אם הגשם אכן יבוא, מומלץ מאוד לייבש עלים אם יגיעו אליכם רטובים וסליחה מראש אם יגיע גם קצת בוץ בארגז (זכרו, בוץ זה לא לכלוך...)

ואם לא תהיה לכם ברירה ותאלצו להישאר בבית, אני ממליץ לכם להקדיש זמן להכנת מתכון הקציצות המטורף של מירב מידן:

 

 

קציצות סלק

איך מכינים?
משרים ללילה עדשים ירוקות.
מבשלים במים 2 סלקים בינוניים עם הקליפה.
מחממים תנור ל- 200 מעלות.
שמים בקערה 3 כוסות עדשים לאחר השרייה.
מקלפים את הסלק, חותכים לקוביות ומוסיפים לקערה.
מוסיפים מלח גס ו- 4 כפות שמן זית איכותי.
טוחנים עם בלנדר מוט.
קוצצים 1/2 צרור כוסברה ו- 1/2 צרור פטרוזיליה ומוסיפים לקערה. מערבבים היטב ומתקנים תיבול.
משמנים נייר אפייה בשמן זית, יוצרים קציצות ואופים כ- 20 דק' צד אחד. הופכים לעוד 10 דק'.

 

שבוע גשום ונעים!

צוות השדה,

משק אורגני, המעפיל

תקראו ותחטפו שוק...

12 לנובמבר 2017 

הוא לא ארטישוק וגם לא ירושלמי, אז מיהו הארטישוק הירושלמי?

בשבוע שעבר, לאחר למעלה מ-7 חודשים מהטמנת פקעות הארטישוק הירושלמי אנחנו מתחילים לקטוף או למעשה לאסוף את הארטישוק הירושלמי מהאדמה.
הארטישוק הירושלמי הינו חמנית הפקעות (Sunchoke  בלועזית), שלחלקנו מוכר גם כבטטה קסביה.
השם "ארטישוק" התווסף לו בשל טעמו שהזכיר לאנשים את טעם הארטישוק ו"ירושלמי" אינו קשור כלל לירושליים. באיטלקית המילה Girasole הינו חמנייה, עם הזמן, המתיישבים האנגלים בצפון אמריקה שיבשו את השם ל- Jerusalem וקראו לו Jerusalem Artichoke = ארטישוק ירושלמי.
הצמח בשיא פריחתו נראה באמת כמו שיח חמניות:

 

אז בתחילת חודש אפריל נטמנו באדמה פקעות ארטישוק ירושלמי ומהם צמחו שיחים גדולים (כ-2.5 מטר גובהם) ומרשימים. איסוף הפקעות מתוך האדמה מתבצע בעבודת ידיים וקילשונים.


בהרבה מתכונים ראיתי שכותבים לקלף את הארטישוק אך אין צורך כלל וכלל, רק לשטוף אותו משאריות האדמה תחת זרם מים או לאחר השרייה בקערת מים (מומלץ לפרק את השורש לנקיון מירבי).
ארטישוק ירושלמי הוא דל פחמימות ומקור טוב לאשלגן, ויטמין B1 וברזל.

ניתן לאכול אותו חי, מבושל, אפוי, בתבשילים וקדירות ובתוך מרק, להכין ממנו פירה, אנטיפסטי ולצרף אותו לכמעט כל מתכון...

ארטישוק ירושלמי מאחסנים בשקית במקרר, עטוף בנייר סופג.

צוות השדה,

משק אורגני, המעפיל

Copyright 2013 © Hamaapil, Organic Farm. No animals (even ants...) were harmed in the making.