top of page

בקיץ יש...

19 ביוני 2016

חיה שנהב כתבה:

"בקיץ יש 
אבטיחים 
ומלונים 
וענבים 
וים, 
בריכת שחיה 
בגדים קצרים 
הרבה גלידה 

וגם 
אפרסקים 
ומשמשים 
וזבובונים ויתושים 
וסנדלים 
וכובעים 
ומזיעים 
וחם."

 

וחם...!!!

חם לנו וחם לירקות בשדה.

שימו לב שבשיר לא הזכירה חיה שנהב עלים וחסות ועשבי מאכל.

הסיבה היא פשוטה, אנחנו התרגלנו לאכול עלים כל השנה אבל העלים לא (J), לעלים חם ובשיטת גידול אורגנית וטבעית ובשדה פתוח ולא מרוסס כלל מאוד קשה לשמור על רצף עלים לאורך הקיץ.

אנחנו עושים הרבה מאמצים ומפנקים אותם ברשת צל ובהמטרה בימים חמים אבל עדיין הם פגיעים יותר, נובטים באחוזים קטנים יותר, גדלים לאט יותר ולעיתים נראים קצת פחות טוב.

ולא די בזה, גם בעונה זו גדלים צמחים שעליהם אינם אכילים (עגבנייה, מלפפון, חציל, פלפל, תפו"א...)

ובכל זאת, המאמצים משתלמים ובסלים שלכם עדיין מופיעים עלים טעימים, מזינים, ירוקים וטריים 

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

חג הביכורים

13 ביוני 2016

חג השבועות עבר בשמחה גדולה, הלא הוא חג הביכורים (או חג הביקורים, אם אתם קיבוצניקים... J ).

חג השבועות הוא גם ציון אירוע חשוב מאוד עבורנו – סביב חג השבועות אנחנו מציינים את יומולדת השדה והשנה אנחנו חוגגים ארבע!!

השדה שלנו שופע ביכורי ירקות שהולכים וממלאים את הסלים וכמעט בכל שבוע נוסף ירק כזה או אחר לסל.

 

בהתחלה היו אלו הקישואים שמקדימים את כל ירקות הקיץ והבשילו ראשונים.

בהמשך, שמחנו מאוד להוציא את יבול תפוחי האדמה הראשון ובעוד שבועיים ייאסף היבול השני.

דלעת הערמונים כבר החלה להיאסף ואיתה בקרוב גם הדלעות הנוספות – קורי, קבוצ'ה, דלורית...

המלונים והאבטיחים כבר החלו להיקטף והחצילים נותנים גז ומוסיפים גוון נוסף לסל הקייצי.

התירסים גובהים מיום ליום וממשיכים להיזרע בקצב מוגבר (אף פעם לא מספיק...)

עגבניות שרי החלו להיקטף ופלפלים ירוקים שבקרוב יהפכו לאדומים כבר נראים על השיחים ואנחנו מחכים להם בסבלנות גדולה.

וזה לא נגמר... תבואו לראות!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

 

     

היית מאמינה? היית מאמין? תפוח אדמה...

5 ביוני 2016

בשבוע שעבר (ובשעה טובה!) התחלנו להפוך את האדמה בערוגות תפוחי האדמה.

אנחנו מגדלים השנה שלושה זנים של תפוחים - דזירה (Desiree)-תפוח אדמה אדום, וניקולה (Nicola)-תפוח אדמה לבן וזן חדש בשם ויטבלה שהוא גם לבן.

בעולם משווקים כאלפיים סוגים של תפוחי אדמה (ובשמם המקצועי סולנום הפקעות, Solanum Tuberosum).

אמנם מפתיע, אבל כבר משמם אפשר להבין שהם שהם שייכים למשפחת הסולניים, עליה נמנים גם העגבנייה, הפלפל והחציל.

מפתיע? תראו איך נראה תפוח אדמה שגדל בטעות באוויר:

בניגוד לחבריו למשפחה, בתפוח האדמה אנחנו אוכלים את פקעת הצמח ולא את פירותיו. וזה אומר שאנחנו צריכים לחפור ולהתבצבץ...

תפוח האדמה עשיר בסיבים, פחמימות, ויטמין C, אשלגן ומינרלים נוספים (ביניהם, ברזל) ומרבית חומרי התזונה מצויים בקליפתו, כך שעדיף לאכול אותו עם הקליפה.

ברפואה העממית משתמשים בתפוח האדמה לשני שימושים שונים:

-          כוויות – מרסקים תפוח אדמה ומורחים את הרסק על העור

-          כאבים – משפשפים את המקום הכואב במי בישול תפוחי האדמה

 

בארץ מחולקת המשפחה לזנים חורפיים שפקעותיהם ננעצות באדמה לפני החורף (ספטמבר-אוקטובר) וזנים אביביים שנזרעים בסוף החורף (פברואר-מרץ).

הזנים שלנו הם זנים אביביים וזרענו אותם בסוף חודש פברואר בתלוליות (ערוגות מוגבהות).

לאחר הזריעה, מתחיל להתפתח נוף הצמח וגבעוליו מתחילים למלא את התלולית:

 

 

 

ובזן הדזירה, שלא כמו כל הזנים, גם נהננו מפריחה ורודה יפיפיה:

 

 

 

 

 

 

 

כשתפוחי האדמה מוכנים (לאחר כ-120 יום לפחות), אנחנו מכסחים את הנוף (בניגוד להרעלת הצמח ושריפת העלווה בחומרים כימיים בחקלאות הקונבנציונאלית) ולאחר כ-10 ימים בהם הצמח מגבש ומחזק את קליפתו אנחנו מתחילים להוציא את התפוחים מהאדמה.

  

את תפוחי האדמה שומרים במקום חשוך וקריר ואם מתפתחים עליהם כתמים ירוקים, יש להסירם לפני הבישול.

 

שבוע נהדר!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

 

 

 

 

 

 

bottom of page