IMG_7132.2.jpg
unnamed (12).jpg
ארטישוק אורגני | משק אורגני העפיל
גרנולה אורגני | משק אורגני, המעפיל

חורף?

28 באוקטובר 2018 

היום בבוקר הזזנו את השעון שעה אחת אחורה ועברנו לשעון החורף.

אולם, על פי ההגדרה האסטרונומית יש לפנינו עוד חודשיים כמעט שלמים של סתיו עד "יום המפנה" בו יחל באופן רשמי החורף.

ואצלנו בשדה, מתחילים נצנוצי החורף להופיע בערוגות. כבר התחלנו לקטוף, צנוניות, קצת דייקון (צנון יפני), קולורבי, קייל וסלרי ובקרוב מאוד נראה בארגזים גם כרובים, ברוקולי ועוד ירקות חורפיים רבים אחרים.

נקווה מאוד שלא תהיה בעיה באספקת העגבניות (הקור בלילות פוגע בחנטה של הצמחים – הפיכת הפרח לפרי, ומביא למחסור בעגבניות אורגניות בימים אלו)

מאפיין נוסף של תחילת חורף הוא כמויות העשבים שצצים בכל פינה שהגשם השקה ועלינו להתמודד איתם במהרה לפני שיהיה מאוחר (כבר "טבעו" לנו בעבר ערוגות מתחת עשבייה גבוהה...).

 

מאחלים לכם ימים נעימים ושמחים,

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

פ פו פופ קורן 

21 באוקטובר 2018 

וואו, זה לקח הרבה זמן... אי שם במרץ הכנו ערוגה לזריעה וטמנו בעדינות כמה אלפי זרעי תירס פופקורן 

לפני כחודשיים, כשהקלחים היו מלאים בגרעינים צהובים ושמנים, עצרנו לצמחים את ההשקייה ונתנו לצמחים ולתירסים שעליהם להתייבש.

לפני כחודש, הגיע הזמן לקטוף את הקלחים הקשים (והבלתי ניתנים למאכל במצב זה).

השנה, נתקלנו בהרבה קשיים בגידול הפופקורן - גם הנביטה הייתה דלילה וגם הגידול סבל ממזיקים. אבל בכל זאת, הגענו לקטיף ויצאנו עם לא מעט אגזי קלחי פופקורן.

  

הפופקורן (ובעברית: פִּצְפּוּצֵי תִּירָס או תירס קלוי או תִּירְסָה) הוא תת זן של התירס המוכר.

בעת חימומו נוצר בתוך הקליפה קיטור שהופך את העמילן שבתוכו לגמיש ורך ובשחרורו מהקליפה מתרחב ומתייבש במהירות והופך לקצף פריך במרקם המוכר לנו.

להלן קישור לסרט הממחיש את התהליך: http://www.youtube.com/watch?v=yyISGVWueYY  

איך מכינים?

  1.     לוקחים את הילדים ומושיבים אותם עם קערה לתוכה הם מפרקים את גרעיני התירס (לא לנסות להכין ללא פירוק!!).

  2.       הכנה:

    1.       בסיר: כמו פעם, שמים שכבה דקה של שמן ומפזרים את הגרעינים בשכבה אחת בתוך הסיר. מחממים את הסיר על להבה בינונית וממתינים לקולות הפיצוח. כשנגמרים קולות הפיצוח או כשהמרווח בין פיצוח לפיצוח הוא יותר משלוש שניות מסירים מהאש.

    2.       במיקרוגל: הכניסו כמות גרעינים לשקית חומה ויבשה שהגיעה עם אחד מסוגי הירקות בארגז וקפלו אותה בקצה. המתינו לקולות הפיצוח וכאשר המרווח ביניהם עולה על שלוש שניות, מכבים ומוציאים. היזהרו, האדים בפנים חמים מאוד, המתינו שיתקררו מעט.

    3.       באמצעות הטלפון הסלולרי (לא באמת...):  http://www.youtube.com/watch?v=1qSToR6hj0I

איך מאחסנים?

יש לשמור את הגרעינים במקום קריר, חשוך ויבש.

מומלץ להסיר מהקלח ולהעביר לכלי אטום או שקית ניילון.

לא לשמור במקרר!! 

בפופקורן אחוז גבוה של סיבים תזונתיים 

 

אז תבחרו סרט טוב וקדימה לעבודה... 

שבוע נהדר!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

תקראו ותחטפו (ארטי)שוק 

14 באוקטובר 2018 

הוא לא ארטישוק וגם לא ירושלמי, אז מיהו הארטישוק הירושלמי?

בשבוע שעבר, לאחר למעלה מ-6 חודשים מהטמנת פקעות הארטישוק הירושלמי אנחנו מתחילים לקטוף או למעשה לאסוף את הארטישוק הירושלמי מהאדמה. 

הארטישוק הירושלמי הינו חמנית הפקעות (Sunchoke  בלועזית), שלחלקנו מוכר גם כבטטה קסביה.

השם "ארטישוק" התווסף לו בשל טעמו שהזכיר לאנשים את טעם הארטישוק ו"ירושלמי" אינו קשור כלל לירושליים. באיטלקית המילה Girasole הינו חמנייה, עם הזמן, המתיישבים האנגלים בצפון אמריקה שיבשו את השם ל- Jerusalem וקראו לו Jerusalem Artichoke = ארטישוק ירושלמי.

הצמח בשיא פריחתו נראה באמת כמו שיח חמניות:

 

אז בתחילת חודש אפריל נטמנו באדמה פקעות ארטישוק ירושלמי ומהם צמחו שיחים גדולים (כ-2.5 מטר גובהם) ומרשימים. איסוף הפקעות מתוך האדמה מתבצע בעבודת ידיים וקילשונים.

 

בהרבה מתכונים ראיתי שכותבים לקלף את הארטישוק אך את הארטישוק הירושלמי שלנו אין צורך כלל וכלל, רק לשטוף אותו משאריות האדמה תחת זרם מים או לאחר השרייה בקערת מים (מומלץ לפרק את השורש לנקיון מירבי).

ארטישוק ירושלמי הוא דל פחמימות ומקור טוב לאשלגן, ויטמין B1 וברזל.

 

ניתן לאכול אותו חי, מבושל, אפוי, בתבשילים וקדירות ובתוך מרק, להכין ממנו פירה, אנטיפסטי ולצרף אותו לכמעט כל מתכון...

 

ארטישוק ירושלמי מאחסנים בשקית אטומה במקרר, עטוף בנייר סופג.

שבוע נהדר!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

גרנולה אורגנית 

07 באוקטובר 2018 

כחלק מהתמיכה והרצון לקדם עסקים קטנים אנחנו שמחים להציג בפניכם את "גרנולה נוביקס" של משפחת נוביק.

משפחת נוביק מתגוררת ביישוב מסד שבגליל התחתון ושם מייצרת את "גרנולה נוביקס".

הגרנולה מיוצרת ממרכיבים אורגניים בלבד !! אך ללא היתר אורגני, לעת עתה...

תערובת הבסיס מורכבת משבולת שועל, שומשום, גרעיני דלעת, גרעיני חמנייה ושמן קוקוס. לתערובת זו מתווספים שקדים, צימוקים וקשיו.

הגרנולה נעשית בעבודת יד מה שמבטיח טעם ביתי, טריות ואמינות ואין בה סוכר או תחליפי סוכר.

ניתן להזמין את הגרנולה באריזות של 1/2 ק"ג או 1 ק"ג

 

מוזמנים לנסות ולהזמין לכם גרנולה טרייה דרך מערכת ההזמנות, תחת הקטגורייה "מוצרים יבשים".

שבוע נהדר!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

Copyright 2013 © Hamaapil, Organic Farm. No animals (even ants...) were harmed in the making.