top of page

מחול הכרוביים

21 לנובמבר 2016 

"בערוגת הגינה מסביב לחבית

עמדו לרקד כרוב עם כרובית"

 

כמו ששמתם לב, בארגזים האחרונים החלו לככב להם בני משפחת המצליבים:

כרוב, קולורבי, צנוניות והשבוע גם יהיו טפטופי ברוקולי.

 

את הירקות אנחנו אוכלים לפני פריחתם אבל אם היו מגיעים לפריחה היינו רואים שהפרחים שלהם מורכבים מארבעה עלי כותרת בצורת צלב.

כל חברי המשפחה התחילו את דרכם כעלי בר ותורבתו עם השנים על ידינו, בני האדם.

אלו שאהבו את העלים הגדולים שמרו את הזרעים של הצמחים עם העלים הגדולים ופיתחו את הכרוב.

אלו שאהבו את העלים החריפים שמרו את זרעי החרדל.

אלו שאהבו את הגבעול הבשרני שמרו את הזרעים של הצמחים עם הגבעולים המעובים ופיתחו את הקולורבי

אלו שגילו סגולות בריאותיות בעלים בעלי ערך תזונתי גבוה שמרו את הזרעים של צמחים אלו ופיתחו את הקייל

אלו שאהבו את הפרחים של עלי הבר שמרו את הזרעים של הצמחים עם הפרחים הגדולים ביותר ופיתחו את הכרובית והברוקולי

ואלו שאהבו את שורשיהם (או למעשה צוואר השורש) של עלי הבר שמרו את הזרעים של הצמחים עם השורשים המעובים ופיתחו את הצנונית והלפת

 

עם השנים יצא למשפחת החרדליים שם רע בקרב נשים מניקות על כך שהם יוצרים גזים אצל התינוקות, אולם הדעות על כך חלוקות ויש הטוענים שעוד לא בוצע מחקר אחד איכותי שיכול לבסס השערה זו.

בכל אופן, גם אם חלק מבני המשפחה עלולים ליצור תופעות גזים אצל תינוקות, ברור שאין פה בעייה גורפת לכל משפחת המצליבים וכל אם מיניקה ותינוק יונק מגיבים אחרת לאחר אכילת ירק ממשפחת המצליבים.

במידה ומבשלים את הירקות וכדי להקטין את תופעת הגזים במערכת העיכול מומלץ להחליף את מי הבישול לפחות פעמיים.

 

בני המשפחה ידועים בתרומתם הרבה למניעת סוגי סרטן, הפחתת רמת כולסטרול בדם, הם עשירים בסיבים תזונתיים ודווקא מסייעים לתהליך העיכול ועמוסים בויטמין C (ב-200 גר' כרובית מבושלת נמצאת כמות הויטמין C המומלצת ליום!!)

 

שבוע חמים לכולם,

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

טלפון ליצירת קשר: 052-6122222

הצילו סלק

Deep Purple

14 נובמבר 2016 

אורח חדש בארגזים שמבקר אותנו כבר כמה שבועות הוא – הסלק!!

הסלק (Beet) או בשמו המדעי Beta Vulgaris הוא בן למשפחת הסלקיים.
אח למנגולד (סלק העלים) ולסלק הסוכר ממנו מייצרים סוכר לבן.
שלושת האחים הם בני בנים של הסילקה שהצילה את הירושלמים מתת תזונה בימי המצור על העיר.
הסלק מוכר בצורתו השכיחה בצבע סגול אך אנחנו מגדלים גם סלקים כתומים וסלקים לבנים עם עיגולים ורודים

הסלק עשיר בסיבים תזונתיים וחומצה פולית, ויטמין C, סידן, מגנזיום וברזל.
הוא ידוע כעשיר באנטיאוקסידנטים ומנקה את הדם.

יש הטוענים שצריכת עלי סלק עשויה לסייע בטיפול בהתמכרות לניקוטין ובגמילה מעישון.

אצלנו בבית, הפך הסלק לצבע מאכל שהופך כל מאכל לאוכל של נסיכות – אורז ורוד, סלט ורוד, טחינה ורודה, ציורים ורודים על הצלחת...
איזה ילד לא ירצה לאכול טחינה ורודה...?

פשוט מגררים את הסלק, סוחטים ממנו את המיץ ומשתמשים בו כמו תרכיז צבע (את השאריות מוסיפים לסלט או לתבשילים)

\

על עלים ועוד...

7 נובמבר 2016

 

זה סיפור על ארנב חרוץ וחברו הדב העצלן שגרו להם אחד ליד השני והחליטו לשתף פעולה במשימות היום יום.

הדב שחשק מאוד בעגבניות, מלפפונים, פלפלים וחצילים חשב להתחכם והציע לארנב את העסקה הבאה:

"אתה, אדוני הארנב, תזרע את הזרעים - אני אוכל את מה שיצמח מעל האדמה ואתה, ידידי, תקבל את כל מה שמתחת האדמה".

הארנב החכם הסכים לעסקה והחל לזרוע במרץ גזרים, צנוניות, סלק ומיני ירקות שורשים אחרים.

הדב שחשב להתחכם נשאר עם ערימת עלים בידיו ולא היה לו מה לאכול.

 

אולם, אם היה מקבל את העלון השבועי הזה, היה יודע הדב שהעלים הינם, ברב המקרים, החלקים הבריאים ביותר בצמח.

(ישנם עלים עם רמות רעילות מסויימות ושאינם ניתנים למאכל, עלים כאלו לא תפגשו בסל הירקות שלכם)

 

העלים:

- מלאים בסיבים תזונתיים שתורמים לפעילות מערכת העיכול ולתחושת שובע

- עשירים בכלורופיל שהינו נוגד חימצון, מסייע בניקוי הגוף ובהאטת תהליך ההזדקנות

- עשירים בברזל, בויטמין C, חומצה פולית, ויטמין K

 

עם השנים התפתחה התפיסה שעלים הם חלק מתפריט דיאטה ולא נתפסו כאוכל אמיתי, למרות, שבעלים של גזר לדוגמא, יש הרבה יותר ערכים תזונתיים מאשר בגזר עצמו.

ובעלים של הסלק יש פי 7 סידן מאשר בסלק עצמו (לאותה יחידת משקל) ופי 192 (!!) ויטמין A.

 

הסתיו ובהמשכו החורף מזמנים לנו מפגש עם סוגים רבים של עלים שמי שאינו מכיר, יכיר אותם עם הזמן.

עלי חרדל למיניהם, עלי מנגולד (סלק עלים), קייל, עלי ברוקולי, עלי כרובית, עלי גזר....

 

חוק אחד חשוב לזכור מעתה והלאה, אם קיבלתם בסל ירק עם עלים, דעו לכם שהעלים למאכל (יש צורך להפרידם מהשורש ולאחסן בנפרד)

את העלים מוסיפים לסלט, לפשטידה, לפסטה, לחביתה, לתבשילים ולכל מאכל שרוצים, בדיוק כמו שרובכם רגילים לעשות עם פטרוזיליה למשל.

 

ואם אתם לא מזהים, להלן המקרא – http://media.wix.com/ugd/32d8a1_2976110a279b44f6baf8939525e9d847.pdf

 

להלן ערוגת הלפת (פי 2,500 ויטמין K בעלים מאשר בלפת עצמה):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מקווה שהארנו את עיניכם ומאחלים לכולם יום ירוק ויפה... 

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

דייקון

 

1 באוקטובר 2016

החורף יחל באופן רשמי בעוד כחודשיים, אך הירקות והגשם שמבטיחים לנו, שולחים את ריחו אלינו.

 

הטמפרטורות הנמוכות בלילה עושות טוב לירקות החורפיים. הכרובים גדלים מיום ליום, השורשים למיניהם (סלק, צנון, גזר...) משתפים פעולה, חלקם כבר החלו להיקטף וחלקם ייקטפו בקרוב.

העלים, כפי שכבר ראיתם בסלים, מרשימים ועסיסיים. מי שצריך עזרה בזיהוי, מוזמן להיכנס למקרא העלים שלנו: http://media.wix.com/ugd/32d8a1_2976110a279b44f6baf8939525e9d847.pdf

 

אחד החורפיים שגם נתן קפיצה וכבר מבצבץ מתוך האדמה הוא הדייקון.

 

הדייקון (Daikon) הינו צנון יפני לבן ומאורך. משמעות השם ביפנית הינה "שורש גדול".

בארץ הצנון מוזכר כבר מתקופת המשנה ובמזרח הרחוק הוא נפוץ מאוד בשל תכונותיו הרפואיות.

הדייקון ידוע כעוזר לעיכול ומקל על דרכי הנשימה.

הוא עשיר בויטמין C ויודע כמוריד חום ומקל על הצינון.

 

איחסון דייקון:

-          במידה והגיע עם עלים, יש להסירם (את העלים ניתן להוסיף למרק)

-          להכניס את הדייקון לשקית ניילון או קופסא אטומה

-          לשמור במקרר

-          אם הדייקון נהיה עייף ויבש כמו צנון (J) הטבילו אותו במי קרח, זה מחזיר אותו לחיים.

בבישול, מומלץ לקלוף אותו להפחתת המרירות (שווה להוסיף לחמין...)

מקווה שהארנו את עיניכם ומאחלים לכולם יום ירוק ויפה... 

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

 

bottom of page