אחסון נכון להארכת חיי הירקות האורגניים

29 לאוקטובר 2017 

יש ריח של גשם באוויר, אין ספק שהוא מתקרב...

אצלנו לא ירד בשבועות האחרונים גשם אבל כמות הטל בבוקר יכולה לרגע לבלבל.

זה מעולה לשדה, למאגרי המים ולבריאות אבל פחות נחמד לירקות לאחר שנקטפו, אם לא יטופלו נכון...

כשהירק על השיח יש לו כוחות להתמודד עם מצבי קור ורטיבות והוא יודע לשאוב מהצמח שלו את כל מה שהוא צריך כדי לעבור את הקור והרטיבות בנעימים.

אולם, לאחר הקטיף, אם ישארו הירקות (ובעיקר העלים) רטובים, יחל תהליך ריקבון.

אנחנו קוטפים את הירקות ביום המשלוח ואין לנו את הזמן ליבש אותם.

 

על כן, כדי שנוכל להאריך את החיי הירקות שמגיעים אליכם ולא יגיעו למצב רקבון בתוך כמה ימים, עליכם להקפיד על שימור  ואחסון נכון של הירקות הטריים הנקטפים ישר מהשדה ונשלחים אליכם עד פתח הבית

שני הדברים החשובים ביותר שצריך לזכור:

  1.       יש לאחסן ירקות (ובעיקר עלים) בעודם יבשים

  2.       אם הגיע אליכם שורש (סלרי, גזר, סלק, צנונית...) ועדיין מחוברים אליו העלים, יש להסירם מהשורש ולאחסן אותם בנפרד (את העלים ניתן כמובן לאכול).

 

כדי שיהיה קל לזכור ולטפל כהלכה, ערכנו עבורכם את המדריך המלא לאחסון נכון של ירקות, לפי סדר הא' -ב':

http://media.wix.com/ugd/32d8a1_8513f908145f4ee8b6dd9edb7eff0064.pdf 

 

שבוע טוב ורטוב לכולם!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

לא ינום שׁוּמָּר ישראל

22 לאוקטובר 2017 

השבוע, נקטוף את ביכורי השומר. קטיף ראשון מזה הרבה הרבה זמן שהוא לא ביקר אצלנו. והאמת? אני כבר התחלתי להתגעגע...

השומר, ובשמו המקצועי "שומר פשוט" Foeniculum vulgare, הוא צמח חורפי שאוהב קור, אבל יודע להסתדר גם בטמפרטורות חמות עם מעט מים. 

השומר לא מפחד מהלילות הקרים באזור וגם הרוחות לא מאוד מרתיעות אותו.

 

השומר מזכיר בטעמו אניס והמרקם שלו מזכיר קצת סלרי, אבל הוא שייך למשפחת הסוככים עליה נמנים גם הגזר והכוסברה.

הוא מסייע בבעיות עיכול ומעודד ייצור חלב אצל נשים מניקות, הוא מועיל בבעיות עור ואפילו מונע הזדקנות מוקדמת.

השומר הינו מקור נפלא ל:

ויטמין C – כ-20% מהצריכה היומית המומלצת

סיבים תזונתיים – כ-11% מהצריכה היומית המומלצת

חומצה פולית – כ-6% מהצריכה היומית המומלצת

אשלגן (להפחתת יתר לחץ דם) – כ-10% מהצריכה היומית המומלצת

 

בקיצור, הוא בריא מאוד...

יש הטוענים כי הוא שכן בעייתי לצמחים אחרים ומפריע להם לגדול אך אנחנו לא רואים זאת בשדה.

השומר הוא ירק אשר אוכלים את כל חלקיו. את ה"פקעת" (שהיא בעצם בסיס הגבעולים) כמובן שכולנו מכירים, אך גם את גבעוליו, עליו וזרעיו ניתן ומומלץ לאכול.

 

 

המשך שבוע נעים,

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

ימי בטטה

15 לאוקטובר 2017 

לפופית נאכלת? בטטה חילווה? בטטה למפומאה? תפוח אדמה מתוק?

באיזה שם שתחליטו לבחור, קבלו אותה, את הבטטה, בקול תרועה גדול!!

 

החודש התחלנו בקטיף חלקת הבטטות.

השנה אנחנו מצפים להצלחה גדולה מאוד אחרי שבשנים הראשונות חווינו קשיים עם הבטטות, התפתחנו ולמדנו.

בשנה אחת, העשבים גברו על שיחי הבטטות ולא נתנו לשורשים הכתומים להתפתח.

ובשנה השנייה – עודף השקייה (פינוק יתר) גרם לבטטה לפתח ייחורים מרשימים, ענפים שהשתרעו למרחוק, עלים יפים, גדולים וירוקים ואז... הסתבר שבמקום לגדל בטטות אנחנו מגדלים עלי בטטה ובמקום לדאוג לשורשים הכתומים שלה אנחנו דואגים לפיתוח הנוף שלה. למדנו שכדי לקבל שורשים כתומים, שמנמנים ויפים צריך לדאוג לבטטה קצת פחות ולהצמיא אותה.

בשנה הקודמת בחרנו חלקה חולית ונעימה מאוד לבטטות והתוצאות הרשימו מאוד. השנה, שוב בחרנו חלקה חולית ואי שם בסוף מאי שתלנו את ייחורי הבטטות.

 

בסלים אתם תמצאו בטטות בגדלים שונים וכולם טעימים ומתוקים באותה מידה. עצם היותה של הבטטה שורש, אומר שאין כזה דבר "בטטה לא בשלה". 

הבטטה היא בת למשפחת החבלבליים, אחות לחבלבל השדה, ללפופית ולכשות השדה (הטפילה שהוזכרה בעבר) והיחידה במשפחה הראויה למאכל אדם.

היא לא אוהבת קור ואין לאחסן אותה במקרר.

הרבה מהויטמינים והסיבים התזונתיים נמצאים בקליפתה ולכן מומלץ לבשלה עם הקליפה.

הבטטה עשירה בויטמין A, מלאה בויטמין C, ויטמין B6, אשלגן, מגנזיום, ברזל וסיבים תזונתיים.

היא מסייעת לשמירה על לחץ דם תקין, לחיזוק העצם, לתפקוד תקין של המוח והתפתחות יכולת הלמידה של ילדים ותינוקות.

 

 

שבוע נעים לכולם,

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

Copyright 2013 © Hamaapil, Organic Farm. No animals (even ants...) were harmed in the making.