top of page
בצל ירוק אורגני בסתיו
סוכת גפן, משק אורגני המעפיל
זריחה, משק אורגני המעפיל
בטטה אורגנית ללא ריסוס, משק אורגני המעפיל

רוח סתיו 

30 בספטמבר 2018 

"רוח סתיו אל הדרכים הביאה הבטחות

של ימים טובים עומדים בפתח"

 

בטח חלקכם כבר שמו לב שהיום הולך ומתקצר. אם פעם יכולנו להתחיל קטיף בארבע וחצי בבוקר והשמש השכימה איתנו קום, הרי שהיום עד קצת לפני שש בבוקר עדיין חשוך לחלוטין.

הימים קצת מתקררים ומתקצרים וב-23/09 היה יום השיוויון בו אורך היום שווה לאורך הלילה.

ביום זה, על פי ההגדרה האסטרונומית, החל באופן רשמי הסתיו ויסתיים ביום ההיפוך (21/12), בו אורך היום הוא הקצר ביותר בשנה והלילה הארוך ביותר.

אצלנו החקלאים, בימים החמים לא רק מפנטזים על החורף אלא ממש מתכוננים אליו.

תוכנית הזריעות והשתילות לחורף כבר מוכנה, הוזמנו שתילי הירקות והחלו זריעות נסיון של ירקות סתויים/חורפיים כדי ללמוד האם כבר נעים להם אצלנו בשדה או שעדיין חם.

זרענו ערוגת צנוניים ראשונה שנובטתם באופן מרשים ביחס לטמפ' בחוץ, זרענו גם ערוגת גזר מתוק מאוד ואפילו לפת וגם סלק כבר נזרע בשדה.

חלק מהערוגות הללו, מיד לאחר הזריעה, מחופות ברשת צל שמונעת מהשמש לחמם את האדמה, שעלולה בחומה לצרוב ולשרוף את הנבטים הצעירים שמציצים מתוכה החוצה.

עם כל הרצון לימים קרירים יותר, הבטטה שלנו שמחה מאוד מהימים החמים שעוזרים לה להשתמר ולהמשיך לפתח את שורשיה הכתומים, הלא הן הבטטות.

 

בקיצור, אנחנו מוכנים, לכם נשאר רק  להתכונן ולשריין את מתכוני המרקים והקדירות... 

חג שמח!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

חג האסיף 

23 בספטמבר 2018 

מכל חגי ישראל חג סוכות מאוד מתחבר אלינו החקלאים.

לפי המקרא, מצד אחד מדובר בחג לציון הושבת בני ישראל בסוכות בנדודיהם במדבר ומצד שני זהו חג חקלאי בו חוגגים את עונת אסיף היבולים.

אצלנו בשדה, חג האסיף נחגג פעמיים בשבוע, בכל יום שלישי ורביעי בימי הקטיף שלנו :)

בנוסף, מסורת הישיבה בסוכה החלה עם התנחלותם של שבטי ישראל והפיכתם לחקלאים. הסוכות שנבנו בשדה אפשרו להם להישאר בקרבתו, לחסוך את זמן ההגעה לשדה, להגן עליו מפני גנבים (בני אנוש או בעלי חיים) ולפקח על עבודת השדה.  

 

השבוע אנחנו (וגם השתילים החדשים) מחכים לטפטופי הגשם שמבטיחים לנו...

 

שבוע טוב לכולם וחג סוכות שמח!,

מי ייתן וסוכתכם תתמלא בקולות צחוק, צהלה ושמחה.

מי ייתן ותבשר סוכה זו את בואו של שלום אמיתי,סוכת שלום סוכת חסד ואחווה.

שיהיה לכם חג סוכות של אור ותקווה, חג אסיף שמח!!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

סדר ראש השנה 

09 בספטמבר 2018 

רובנו מכירים את מנהגי וסימני ליל הסדר ואילו בראש השנה אנו מכירים את התפוח בדבש, הרימון, ראש הדג ופחות את סימני ראש השנה מהמקורות.

 

המנהג המקורי שהוזכר בתלמוד כלל את אכילת המינים קרכס"ת:

קרא – דלעת

רוביא – לוביה

כרתי – כרישה

סלקא – תרד (יש הנוהגים לברך על הסלק או על עלי הסלק (המנגולד), שלושתם ממשפחת הסלקיים ומכאן הבעיה בזיהוי המדוייק)

תמרי – תמר

 

לאחר מכן (בתקופת הגאונים) הצטרפו הדבש, השמן וראש כבש ומאוחר יותר (בתקופת הראשונים) הצטרפו גם הרימון, התפוח, הגזר והדגים (רק מאוחר יותר התחברו התפוח והדבש).

 

פירוש הסימנים והברכות עליהם:

קרא – יקרע גזר דיננו

רוביא – ירבו זכויותינו

כרתי – יכרתו שונאינו

סלקא – יסתלקו חטאינו

תמרי – יתמו עוונותינו או יתמו אויבינו

ונוסיף גם את הגזר – שיגזרו אויבינו ושונאינו

השתדלנו בשבוע שחלף למלא עבורכם את הסל בירקות המתאימים לשולחן החג ובאופן לא מפתיע, מתאמים בדיוק לעונה זו.

אז לקראת השנה החדשה, נקנח בברכתנו הקבועה ונאחל לכם שנה שלמה של אושר ושמחה, בריאות ואהבה, גאולה, חסד ורחמים, הצלחה, שפע ופרנסה וכל הדברים הטובים שרק אפשר לבקש.

שנה של גשם ויבולי ברכה, שנאמר "כתבנו בטל ובמטר וביבולי שפע"

תמשיכו לחלום ולפנטז...

 

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

הבטטה עולה כיתה 

02 בספטמבר 2018 

היום החלו ילדי הגן את שנת הלימודים וילדי בית הספר פגשו את כיתותיהם החדשות. 

ואנחנו ההורים? לחלקנו תחילת שנת הלימודים היא הקלה גדולה ולחלקנו זוהי תחילתה של התמודדות מאתגרת. אבל לכולנו, זהו דף חדש שנפתח ומזמן הרבה חוויות.

 

אצלנו בשדה, צנוניות ראשונות נבטו לכבוד תחילת שנת הלימודים ואיתם גם רוקט קולורבי ושומר. צמחי הכרובית והברוקולי כבר תופסים גובה וגם הגזר והסלק כבר נבטו.

הבוגרת בחבורה שכבר כמעט ומסיימת תיכון היא הבטטה.

ביום שישי האחרון חפרנו באדמה וגילינו שורשים מדהימים ושמנמנים שממש מוכנים לקטיף. ומחר יחל היום הגדול ונתחיל להוציא את הבטטות מהאדמה, באופן ידני, אחת אחת...

לבטטה שמות רבים: לפופית נאכלת, בטטה חילווה,  בטטה לפומאה, תפוח אדמה מתוק.

בסלים אתם תמצאו בטטות בגדלים שונים וכולם טעימים ומתוקים באותה מידה. עצם היותה של הבטטה שורש, אומר שאין כזה דבר "בטטה לא בשלה". 

הבטטה היא בת למשפחת החבלבליים, אחות לחבלבל השדה, ללפופית ולכשות השדה והיחידה במשפחה הראויה למאכל אדם.

היא לא אוהבת קור ואין לאחסן אותה במקרר.

הרבה מהויטמינים והסיבים התזונתיים נמצאים בקליפתה ולכן מומלץ לבשלה עם הקליפה.

הבטטה עשירה בויטמין A, מלאה בויטמין C, ויטמין B6, אשלגן, מגנזיום, ברזל וסיבים תזונתיים.

היא מסייעת לשמירה על לחץ דם תקין, לחיזוק העצם, לתפקוד תקין של המוח והתפתחות יכולת הלמידה של ילדים ותינוקות.

 

שבוע נעים ושנת לימודים מוצלחת, בהצלחה לאחיניות שלי ולכל העולים לכיתה א', למתחילים את חטיבת הביניים, למתחילים את התיכון ולילדי הגנים. 

 

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

bottom of page