רוח סתיו...

27 באוגוסט2012

 

רוח סתיו אל הדרכים הביאה הבטחות
של ימים טובים עומדים בפתח

בטח חלקכם כבר שמו לב שהיום הולך ומתקצר. אם פעם יכולנו להתחיל קטיף בארבע וחצי בבוקר והשמש השכימה איתנו קום, הרי שהיום עד קצת לפני שש בבוקר עדיין חשוך לחלוטין.
הימים קצת מתקררים ומתקצרים ומקדמים אותנו לקראת ה-23/09 הרי הוא יום השיוויון בו אורך היום שווה לאורך הלילה.
ביום זה, על פי ההגדרה האסטרונומית, יחל באופן רשמי הסתיו ויסתיים ביום ההיפוך, ב-21/12, בו אורך היום הוא הקצר ביותר בשנה והלילה הארוך ביותר.

אם כך, באופן רשמי עוד יש קצת זמן עד הסתיו אבל חדי העין שביניכם כבר בטח שמו לב לחצבים...

אצלנו החקלאים, בימים החמים לא רק מפנטזים על החורף אלא ממש מתכוננים אליו.
תוכנית הזריעות והשתילות לחורף כבר מוכנות, הוזמנו שתילי הירקות והחלו זריעות נסיון של ירקות סתויים/חורפיים כדי ללמוד האם כבר נעים להם אצלנו בשדה או שעדיין חם.
זרענו ערוגת צנוניים ראשונה (4 זנים) שנובטתם באופן מרשים ביחס לטמפ' בחוץ, זרענו ערוגת גזר מתוק מאוד ואפילו אפונה כבר נזרעה בשדה.
נזרעו ערוגות נוספות של פטרוזיליה, כוסברה ושמיר ובקרוב נזרע גם ערוגת נסיון של כמה זני סלק שונים.
כל הערוגות הללו, מיד לאחר הזריעה, מחופות ברשת צל שמונעת מהשמש לחמם את האדמה, שעלולה בחומה לצרוב ולשרוף את הנבטים הצעירים שמציצים מתוכה החוצה.

ובמקביל, אנחנו ממשיכים לטפח את הירקות הקיציים, שתלנו השבוע ערוגות נוספות של עגבניות, מלפפונים ופלפלים והמשכנו בזריעת ערוגות התירסים.

עם כל הרצון לימים קרירים יותר, הבטטה שלנו שמחה מאוד מהימים החמים שעוזרים לה להשתרע עוד ועוד ובהמשך לפתח את שורשיה הכתומים, הלא הן הבטטות.

בקיצור, אנחנו מוכנים, לכם נשאר רק  להתכונן ולשריין את מתכוני המרקים והקדירות...

 

בברכת שנת לימודים מהנה ונעימה,
צוות השדה :)

במיה בכמה מילים

19 באוגוסט 2012

מזה כשבועיים מבקרת בסלי הירקות שלכם הבמיה.
חלקכם שאלתם אותי מה עושים עם זה, אחרים שאלו האם זה פלפל חריף והכל כיוון שכולנו היינו רגילים, במקרה הטוב, לשקיות במיה קפואה מהסופר.
אז אין מה להשוות את הבמיה הקפואה לבמיה הטרייה שגדלה אצלנו בשדה.

הבמיה היא ירק ממשפחת החלמתיים (בני משפחתה הם הכותנה, החלמית וההיביסקוס – רק להסתכל על הפריחה ולהבין את הקשר)
היא עשירה בויטמין B6, סידן, הרבה הרבה חומצה פולית וסיבים תזונתיים.
הריר המצוי בבמיה והסיבים שלה עוזרים באיזון רמות הסוכר בדם, בספיגת וסילוק כולסטרול ורעלנים מהגוף ובהקלה על מערכת עיכול בעייתית...

את הבמיה אנחנו קוטפים אחת אחת עם שרוולים ארוכים שכן היא עוקצנית מאוד.
בהתחלה הקטיף מתבצע בכריעה ועם ההתקדמות בעונה גדלה הבמיה ומגיעה לגובה של כשני מטר ואז הקטיף נעשה, כמובן, בעמידה.

את הבמיה ניתן לאכול טרייה בסלט או כנשנוש אחר הצהריים נעים, אפשר לאדות אותה, לבשל, לטגן או לצלות.
מי שנרתע מהמרקם הרירי של הבמיה יכול להניח אותה בתבנית, בשמש ישירה למשך שלוש שעות ורק אז לבשל.

המתכון הפשוט ביותר והאהוב ביותר עליי ועל ילדי (פורסם בעלון הקודם):
"צ'יפס במיה" (לא מטוגן)
להדליק תנור על 180 מע'.
לפזר במיות שלמות על תבנית ולהזליף עליהן שמן זית.
לאפות 10 דק' בתנור.
להוציא ולפזר מלח גס.
להחזיר ל-10 דק' נוספות ולהגיש.

* המתקדמים יכולים להוסיף (ביחד עם המלח אבקת וואסבי, אבקת צ'ילי...)

שבוע נפלא,

צוות השדה :)

נעים להכיר

12 באוגוסט 2012

מאז כתיבת העלון הראשון אני חותם אותו בשם "צוות השדה".
ועתה זה זמן מצויין להכיר את "צוות השדה" (שגם תפגשו ביום הפתוח)
להכיר את מי שדואג לתוצר הסופי המגיע אליכם, את מי שמטפל בירקות, שזורע, ששותל, שמעשב, שמכסה בלילה את הירקות כדי שלא יהיה להם קר, שמצל עליהם ביום כדי שלא יהיה להם חם, שקוטף, שאורז, ששר להם שירים... ולא משנה אם נעים בחוץ או עומס חום כבר, הם שם!!

דותן
אותי רובכם מכירים, לפני קצת למעלה מ-8 חודשים (אחרי שנים בהם עבדתי כסמנכ"ל מכירות בחברת הייטק) החלטתי להגשים חלום ולהקים את גן הירק האורגני מתוך כוונה לספק ירקות בריאים ואיכותיים לקבוצת חברים אשר תשמש כקהילה תומכת לגן הירק.
לפני הקמת גן הירק התנסיתי כשמונה שנים בגידול ירקות אורגניים , ללא ריסוסים ודישונים, בגני ירק קטנים לצרכים עצמיים שהקמתי במקומות בהם גרתי. שם תירגלתי שיטות טבעיות שונות למלחמה במזיקים ולמדתי להכיר  את הצרכים של כל ירק וירק על פי עונות השנה.
היום, אני אחראי על הצד השיווקי וניהול הלקוחות וכן על כל תהליך הגידול, החל מתכנון הזריעות והשתילות ועד לרגע הקטיף.

יוחאי
יוחאי הגיע אלינו אחרי שנים של נסיון בעבודה בגני ירק אורגניים שונים. הוא מכיר היטב את כל שיטות הגידול, קשרי הלקוחות וטכניקות שונות בשדה.
ביחד איתו, משימה של עישוב על רקע שיחות על נושאים שברומו של עולם (או יותר נכון, שיחות על נושאים שברומו של בורא עולם...) יכולה לעבור בלי שבכלל הרגשנו שכבר הגענו לסוף הערוגה.
אנחנו לומדים המון אחד מהשני וביחד מעלים רעיונות לקידום המשק בצעדים קטנים אבל בטוחים קדימה.

 

לידור
לידור, הבדואי שבחבורה, מתגורר באוהל ומגדל עדר כבשים לפרנסתו העיקרית (מהנאקה שהייתה לו הוא נפרד לפני ארבעה ימים...).
הוא סוס עבודה, ולפני שהספיק לקבל על עצמו משימת עישוב או קטיף או הדלייה הוא כבר חוזר ללוח המשימות כדי לראות מה עוד יש לעשות, בל ששכח סיגריה בין משימה למשימה...
לידור מלא בסיפורים שאנחנו שמחים לשמוע ומכניס חיוך גדול מאוד לשדה.

קרן
הצד הנשי שבחבורה ללא ספק התמלא על ידי קרן.
קרן גם גרה באוהל וחיה חיים אקולוגיים במיוחד.
היא מכניסה לנו קצת סדר בשדה ותענוג לעבוד איתה שכן כל משימה שהיא מבצעת מלווה בזמזום שירים, והיא לא נופלת ביכולותיה מאיתנו, הגברים (ההיפך הוא נכון...).


אז זהו צוות השדה המרשים ביותר, כיף לעבוד בשדה שלנו, אתם מוזמנים להצטרף... :)

שלכם, צוות השדה שאתם כבר מכירים

יום קטיף הנה בא

5 באוגוסט 2012

חופשת הקיץ מבלבלת את כולנו אבל מטר השינויים, הבקשות וההודעות על חופשות שקיבלתי ביום שלישי בלילה וביום רביעי, הלא הוא יום הקטיף, הצליח לבלבל אותי לחלוטין.

זו אולי הזדמנות טובה לספר לכם על יום הקטיף וההיערכות אליו.

אם כך,
ההיערכות ליום הקטיף מתחילה כבר ביום שלישי בבוקר, אז אנחנו סופרים את כמות סלי הירקות שעלינו להכין (בחלוקה לסלים קטנים וגדולים).
את סלי הירקות (ריקים, כמובן) אנחנו מסדרים בבית אריזה ושם הם שוכבים להם ומחכים ליום רביעי.
במהלך היום אנחנו מוודאים שאכן כל הירקות שהיו מתוכננים לקטיף ולאחר מכן להיכנס לסל אכן בשלים לקטיף ואין לנו הפתעות מיוחדות.
לאחר שהבדיקה עברה בהצלחה (ביום שלישי לפני הצהריים), נסגרות רשימות הקטיף ונרשמות על הלוח בשדה ובבית האריזה (גם לקוטפים וגם לאורזים).
וכך, ביום רביעי עם עלות השחר, אנחנו מתייצבים בשדה, פנויים מטיפול ברשימות קטיף ופרוצדורות, ומתחילים במשימת הקטיף על פי רשימות הקטיף התלויות בשדה. ראשונים נקטפים הירוקים שאינם אוהבים קטיף בשעות החמות ולאחר מכן שאר הירקות.

בשעות הצהריים, לאחר שסיימנו לקטוף את כל הירקות, נכנסים כולם לבית האריזה ומתחילים לארוז את הירקות בצורה מסודרת בסלים ובתקווה ונסיון גדול לא לפספס שום ירק בשום סל.

בסביבות השעה 15:00 אנחנו חותמים את יום הקטיף בכך שמגיעים השליחים המסורים שלנו, אוספים את סלי הירקות ומתחילים את דרכם לדלת ביתכם.

בקשתי אליכם, על מנת שיום זה יוכל לעבור חלק וללא טעויות, היא לשלוח אליי בקשות לשינויים, הודעות על חופשה והיעדרויות על לבוקר יום שלישי.

תודה רבה וגדולה על ההבנה.

___________________________________________________________________

ובשדה , אנחנו מתחילים להיפרד מכל ירקות החורף-אביב.
ערוגות הקולרבי חוסלה כליל, ערוגות הסלק כבר מחכות לשתילות חדשות, השבוע נקטוף כרובים בפעם האחרונה, ערוגות השומר נעלמו כלא היו.
כל אלו ועוד יחזרו אלינו עד סוף השנה.

כל דלעות הענק נקטפו וזה הזמן לפתוח את משחק הניחושים ולנסות לנחש מה היה משקלה של הדלעת הכבדה ביותר.
הראשון לנחש יבטיח לעצמו משלוח מתקתק של מנגו אורגני...

 

שיהיה לכולנו שבוע נעים,

דותן וצוות השדה :)

Copyright 2013 © Hamaapil, Organic Farm. No animals (even ants...) were harmed in the making.