top of page
שדה אורגני מוצף
עלי בטטה | משק אורגני, המעפיל
קטיף בטטה אורגנית
במיה אורגנית
שתילים אורגניים | משק אורגני, המעפיל

רק ברכה

29 בספטמבר 2019 

שוב נאחל לכם שנה שלמה של אושר ושמחה, בריאות ואהבה, גאולה, חסד ורחמים, הצלחה, שפע ופרנסה וכל הדברים הטובים שרק אפשר לבקש.

שנה של גשם ויבולי ברכה, שנאמר "כתבנו בטל ובמטר וביבולי שפע"

תמשיכו לחלום ולפנטז...

שבוע נהדר!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

סדר ראש השנה

22 בספטמבר 2019 

כבכל שנה, אני משתדל לחבר את ירקות השדה לשולחן החג שלכם.

רובנו מכירים את מנהגי וסימני ליל הסדר ואילו בראש השנה אנו מכירים את התפוח בדבש, הרימון, ראש הדג ופחות את סימני ראש השנה מהמקורות.

 

המנהג המקורי שהוזכר בתלמוד כלל את אכילת המינים קרכס"ת:
קרא – דלעת
רוביא – לוביה
כרתי – כרישה
סלקא – תרד (יש הנוהגים לברך על הסלק או על עלי הסלק (המנגולד), שלושתם ממשפחת הסלקיים ומכאן הבעיה בזיהוי המדוייק)
תמרי – תמר
 
לאחר מכן (בתקופת הגאונים) הצטרפו הדבש, השמן וראש כבש ומאוחר יותר (בתקופת הראשונים) הצטרפו גם הרימון, התפוח, הגזר והדגים (רק מאוחר יותר התחברו התפוח והדבש).

 

פירוש הסימנים והברכות עליהם:
קרא – יקרע גזר דיננו
רוביא – ירבו זכויותינו
כרתי – יכרתו שונאינו
סלקא – יסתלקו חטאינו
תמרי – יתמו עוונותינו או יתמו אויבינו

ואנחנו נוסיף גם:

גזר – שיגזרו אויבינו ושונאינו

שמיר - שיישמרו כל אהובינו

קייל - שחיינו יהיו קלים

צנונית - שנדע לצנן את הכעס

חצילים - שנדע להיחלץ מכל צרה

נשתדל השבוע למלא עבורכם את הסל בירקות המתאימים לשולחן החג ובאופן לא מפתיע, מתאמים בדיוק לעונה זו.

אז לקראת השנה החדשה, נקנח בברכתנו הקבועה ונאחל לכם שנה שלמה של אושר ושמחה, בריאות ואהבה, גאולה, חסד ורחמים, הצלחה, שפע ופרנסה וכל הדברים הטובים שרק אפשר לבקש.

שנה של גשם ויבולי ברכה, שנאמר "כתבנו בטל ובמטר וביבולי שפע"

תמשיכו לחלום ולפנטז...

 

שבוע נהדר!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

זה בטטה מודע שלנו - הבנת?

15 בספטמבר 2019 

כמו בכל שנה, גם השנה זה נראה כמו נס.

עומד לפנינו שדה ירוק שופע גבעולים ועלים וכאילו גדל בו עשב לבעלי חיים

 

אבל אז... הקילשונים נכנסי לאדמה ושולפים מתוכה את שורשיו הכתומים של העשב הזה - זוהי הבטטה!!

לבטטה שמות רבים: לפופית נאכלת, בטטה חילווה,  בטטה לפומאה, תפוח אדמה מתוק.

בסלים אתם תמצאו בטטות בגדלים שונים וכולם טעימים ומתוקים באותה מידה. עצם היותה של הבטטה שורש, אומר שאין כזה דבר "בטטה לא בשלה". 

הבטטה היא בת למשפחת החבלבליים, אחות לחבלבל השדה, ללפופית ולכשות השדה והיחידה במשפחה הראויה למאכל אדם.

היא לא אוהבת קור ואין לאחסן אותה במקרר.

הרבה מהויטמינים והסיבים התזונתיים נמצאים בקליפתה ולכן מומלץ לבשלה עם הקליפה.

הבטטה עשירה בויטמין A, מלאה בויטמין C, ויטמין B6, אשלגן, מגנזיום, ברזל וסיבים תזונתיים.

היא מסייעת לשמירה על לחץ דם תקין, לחיזוק העצם, לתפקוד תקין של המוח והתפתחות יכולת הלמידה של ילדים ותינוקות

 

שבוע נהדר!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

מלכת הקיץ הבלתי מעורערת

08 בספטמבר 2019 

הלילות אמנם מתחילים להתקרר אך הימים עדיין חמים ולחים, אנחנו רואים את זה טוב מאוד על הירוקים (חסות, פטרוזיליה, מנגולד...) שקשה להם. הם עייפים, עולים מהר לפריחה ובהחלט לא בשיאם.

עם זאת, לקייציים כיף מאוד – הבמיה משגשגת, שיחי הפלפלים נהדרים והדלעות הגדולות מתחילות להציץ בסלים.

ובארגזים, איך עוד לא דיברנו עליה, על מלכת הקיץ הבלתי מעורערת?? הבמיה!!

ובמיה, זה או שאוהבים אותה או שאף פעם לא הכינו לכם אותה כמו ששצריך :)

נכון, רובנו היינו רגילים, במקרה הטוב, לשקית במיות קפואות מהסופר.

אז את הבמיה הטרייה שגדלה אצלנו בשדה אין מה להשוות לבמיה הקפואה, לא מבחינת הטעם, לא מבחינת צורת הבישול ולא מבחינת ערכיה התזונתיים.

במיה טרייה ניתן להקפיץ, לאדות ולבשל ואחת הדרכים הטעימות והבריאות היא לאכול אותה חיה.

 

הבמיה (OKRA) היא ירק ממשפחת החלמתיים (בני משפחתה הם הכותנה, החלמית וההיביסקוס). 

היא עשירה בויטמין B6, סידן, הרבה הרבה חומצה פולית וסיבים תזונתיים ומומלצת מאוד לנשים בהריון.

הריר המצוי בה והסיבים שלה עוזרים באיזון רמות הסוכר בדם, בספיגת וסילוק הכולסטרול הרע ורעלנים מהגוף ובהקלה על מערכת עיכול בעייתית... 

את הבמיה אנחנו קוטפים אחת אחת עם שרוולים ארוכים וכפפות שכן עליה עוקצניים במיוחד וקצת צורבים.

בהתחלה הקטיף מתבצע בכריעה ועם ההתקדמות בעונה, גדל השיח ומגיע לגובה של כשני מטר ואז הקטיף נעשה, כמובן, בעמידה.

 

מי שנרתע מהמרקם הרירי של הבמיה יכול להניח אותה בתבנית, בשמש ישירה למשך שלוש שעות ורק אז לבשל או להכין לפי המתכון בהמשך:

 

המתכון הפשוט ביותר והאהוב ביותר על הילדים:

"צ'יפס במיה" (לא מטוגן)

להדליק תנור על 180 מע'.

לפזר במיות שלמות על תבנית, להזליף עליהן שמן זית ולפזר מלח גס.

לאפות 10-20 דק' בתנור.

* המתקדמים יכולים להוסיף (ביחד עם המלח אבקת וואסבי, אבקת צ'ילי...)

 

שבוע נהדר!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

שנה חדשה בפתח

01 בספטמבר 2019 

שנה לימודים חדשה החלה לה היום ובאופק, שנה עברית חדשה.

השדה משנה את פניו בכל עונה ובכל יום ואנחנו יודעים שגם בשנה הקרובה אנחנו נשתול, נעשב, נזרע, נעשב, נשקה, נתפלל, נעשב, נקטוף, נעקור, נחרוש, נעשב, נעדור, נארוז, נגזום ונעשב.

השנה אנחנו מתכננים להוסיף שטחים חדשים, ללמוד מטעויות שעשינו ומטעויות שעוד נעשה, להשתפר באיכות הגידול ומתכננים להקים מנהרה גדולה (סוג של חממה).

נמשיך לא לרסס, לדשן בקומפוסט בלבד, לגדל ירקות בעונתם, לשלוח את סלי הירקות עד פתח ביתכם ולדגול בצריכה מקומית, לתת לירקות מים, שמש, אדמה טובה והרבה... אהבה!

 

שתילי החורף שסיימו את תקופת הגן שלהם במשתלה,  כבר מוכנים לכיתה א' ולכניסה לערוגות החדשות שמחכות להם.

 

שנת לימודים נפלאה ומהנה לכל התלמידים!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

bottom of page