top of page
חציל בלאדי אורגני
 ריג'לה , פרפחינא , רגלת הגינה
פלפל אדום אורגני

דע מי מגדל את האוכל שלך

28 ביולי 2019 

אם יצא לכם לצפות בתוכנית ברקוד בערוץ 13 בטח לא פיספסתם את הכתבה על ה"בטטות הרעילות".

https://13news.co.il/item/programs/barcode/episodes/barcode070719-294910/

בעקבות הכתבה יש דיבור נרחב היום על ירקות אורגניים ואני מרגיש זאת גם בכמות הפניות של לקוחות חדשים במהלך היום.

אני לא יודע אם הבטטות שנמכרו אכן רעילות אבל אני בטוח שאין ויכוח על החשיבות להיות בטוחים טוב טוב במה אנחנו מכניסים לגוף שלנו ושל הילדים שלנו.

וגם אז ברור לכולם שלא מספיק שרשום על מוצר שהוא "100% טבעי" או אורגני וגם לא מספיק שרשום שהוא תחת פיקוח (אנחנו אגב, תחת פיקוח של אגריאור, כי חייב... :) ), הדבר החשוב ביותר ששווה להקפיד עליו כל עוד ניתן, הוא לרכוש מוצרים ממקום שמכירים וניתן לסמוך עליו.

כבר כתבתי לכם בעבר על המודל על פיו אנחנו פועלים.

הרעיון של המודל בא לדמות גן ירק ביתי שכביכול יש לכל אחד ליד הבית.

הוא יודע מה גדל בגן הירק, הוא לא מרסס בגן הירק, הוא לא צובע את הירקות בשום צבע, הוא מטפל בירקות בידיים ולא בכלים מכניים, הוא מכיר כל פינה בגן הירק, הוא נותן אהבה לירקות (J), הירקות בגן הירק לא תמיד הכי יפים בשכונה אבל כמעט תמיד הכי טעימים (מקסימום מורידים את החלק הנגוע, אבל נהנים מהשאר...) ובגדול, בגן הירק אוכלים מה שמוכן. ומה שמוכן, תמיד יהיה הכי נכון לעונה ועם הכי הרבה ערכים תזונתיים.

מאחורי הסל השבועי שאנחנו מחלקים עומדת תכנית גידול ושתילה מתוחכמת מאוד שתבטיח שקבוצת החברים במודל תאכל בכל שבוע את מה שמוכן, אבל גם שמה שמוכן יהיה מגוון ועשיר.

יש פה חיבור חזק בין השדה לקבוצת החברים – החברים, בעצם התחייבותם למודל, מספקים את היציבות הכלכלית למשק ומבטיחים את קיומו (בשונה מקניית ירקות בסופר בה רואה החקלאי, במקרה הטוב, 20% ממחיר הירק) והחברים נהנים מירקות בריאים, טריים, מפתיעים לפעמים, מקומיים ושהם יודעים מהיכן הם מגיעים.

אנחנו מצידנו היינו רוצים מאוד לחזק את הקשר איתכם החברים ומזמינים אתכם בכל עת אלינו לשדה. אנחנו אפילו נשמח להזמין אתכם ליום עבודה איתנו בשדה (אני יודע, חם ולח בימים האלו...) ובשבוע בו תגיעו לעבוד לא תחוייבו על סל הירקות שלכם.

אם אנחנו לא אומרים את זה מספיק, אז שוב אני רוצה להודות לכם, החברים והשותפים במשק האורגני שלנו, על התמיכה במשק, הפרגון על סלי ההפתעות שאתם מקבלים , על הסבלנות כשיש מחסור וההבנה שלפעמים יש לכם שותפים בירקות (אבל חסה שזחל לא רוצה לנגוס בה, תאמינו לי שגם אתם לא...:) ).

 

ואם עוד לא צפיתם בביקור שלי בתכנית הבוקר, אז בבקשה (לחצו על התמונה):

שבוע נעים!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

צִילִימְחַ

21 ביולי 2019 

לפי תנובת השדה הקיץ הגיע, ובגדול!

בכל שבוע אנחנו קוטפים חצילים שממלאים ארגזים על ארגזים.

החציל, בעברית חַיְצַל ובשמו המדעי – סולנום החציל, הוא ממשפחת הסולניים ומוצאו מהודו וסרי לנקה.

אצלנו בשדה הוא נשתל באביב ובדיוק עכשיו כשהטמפרטורות עולות ובחוץ חם חם חם, הוא נהנה לו ומפציץ אותנו בפירות רבים.

חצילים בשדה זה אומר סלט חצילים בטחינה בצהריים, יאממי!! כל יום במטבח השדה הוא מככב – קלוי על הגז עם קצת מלח וטחינה, משולב בתבשיל ירקות עם עגבניות, קצוץ דק בתוך אורז ועוד ועוד...

 

תהנו ותתחצלו!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

ריג'לה - פצצת אומגה 3 ירוקה

14 ביולי 2019 

רגלת הגינה בעברית, פרפחינא בכורדית, purslane באנגלית, verdolaga בספרדית, Portulaca oleracea בשמה הלטיני והמקצועי, או בקיצור, כמו שאני מכיר אותה – ריג'לה.

הריג'לה הינו צמח בשרני ממשפחת הרגלתיים, גבעוליו ארוכים ומשתרעים על פני הקרקע, ענפיו אדמדמים ושבירים, עליו בצורת ביצה ופרחיו קטנים וצהובים ומהם לעיתים יוצאים זרעים קטנטנים שחורים.

הרבה מכירים אותו כ"עוד עשב שצריך להוציא בגינה", אבל לא כולם יודעים על תכונותיו המופלאות. 

ברפואה העממית הוא מקובל מאוד כצמח מרפא למחלות בדרכי השתן, מחלות בדרכי הנשימה ומחלות עור.

הריג'לה עשירה בחומצות אומגה 3 (שלהם השפעות חיוביות רבות וביניהן שיפור הקשב והריכוז אצל ילדים והתפתחות המוח אצל ילדים בגילאי 3-4) וביצים שתמצאו בחנויות ועליהן התווית "עשירות באומגה 3" אלו ביצים שנאספו מתרנגולות אשר תפריט המזון שלהם כולל ריג'לה.

 

מה עושים עם הריג'לה? מוסיפים טרי לסלטים, מוסיפים לחביתת ירק, לפשטידות, לתבשילים, לשייק ירוק... עם הגבעולים או בלי.

(נקודות שחורות בשקית הן לא מזיקים כי אם זרעי הריג'לה שהינם בריאים וטובים לאכילה)

 

מתכונים - https://www.meshekorgani.co.il/recipes-purslane-

אחלה שבוע!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

פלפלים נראו בארץ

07 ביולי 2019 

כן, גם כשמדובר בפלפלים כבר שכחנו שמדובר על ירק עונתי, קייצי.

בארץ מגדלים אחוז נכבד מהלפלים בערבה ובבקעה ובשל תנאי מזג האוויר שם ועצם העובדה שמגדלים אותם בחממות, אנחנו רגילים לראות פלפלים לאורך כל שנה.

עם זאת, כעת קיים מחסור פלפלים בכל הארץ מה שאומר שהפלפלים שתמצאו בחנויות יהיו לא יפים ובמחיר גבוה (כ-15 ש"ח לפלפל שאינו אורגני).

אצלנו עונת הקטיף מתחילה השבוע!! וכבר בסלים הקרובים יתחילו לבצבץ פלפלים.

הפלפל הוא שמו העממי של שיח הפלפלת (שאינו קשור לפלפל השחור) והוא בן למשפחת הסולניים, אחיהם של העגבנייה, החציל ותפוח האדמה. 

מקורו בדרום אמריקה והוא נפוץ בעולם בצורות רבות ובמגוון צבעים – אדום, ירוק, צהוב, כתום, סגול... 

הוא שיח חד שנתי שגדל בתקופה החמה של השנה. וכפי שהזכרתי, באזור הערבה שותלים אותו באוגוסט ואילו אנחנו מתחילים שתילות בסוף חודש מרץ. 

הפלפל האדום עשיר בבטא קרוטן ואלפא קרוטן שמסייעים למניעת סרטן, הוא עשיר בויטמין A שחיוני למערכת הראייה, למערכת החיסון, ללמידה ולזיכרון. 

הפלפל הוא המקור הטוב והזמין ביותר לויטמין C (פי 3 מאשר בתפוז !!) 

ו...רק 26 קלוריות ל-100 גר' פלפל. 

 

מילה על פלפל ירוק כהה – פלפל ירוק הינו שלב בדרך להבשלה של הפלפל. כלומר, הוא עדיין לא בשל במלואו ולכן מכיל כמות מסויימת של סולנין. סולנין בעייתי לאנשים הרגישים לו. וכל מקרה, בבישול מתפרק הסולנין ואינו בעייתי כלל. 

 

שבוע נעים וחופשת קיץ נהדרת!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

bottom of page