top of page
יער שומר אורגני
סלק צבעוני אורגני
קרפצ'יו סלק אורגני
סל ירקות אורגני

הכל על הקייל

31 במרץ 2019 

רובנו לא מכירים אותו, אבל מי ששהה תקופה מסויימת באירופה או ארה"ב או הגיע משם בוודאי מכיר את הקייל ויודע להעריך אותו וגם חובבי התזונה הבריאה כבר נפתחו אליו וגילו את סגולותיו.

 

בשנה-שנתיים האחרונות הוא החל להיות יותר ויותר נפוץ ונחשב לירק על גם במטבח הישראלי.

ה-KALE הוא סוג של כרוב פרימיטיבי שזרעיו שומרו לאורך השנים והתפתח לכדי כרוב עם עלים ארוכים ופתוחים, ובסופו של דבר, הוא מגיע אלנו למטבח בתור עלה.

שני הזנים שגידלנו עד היום נקראים "דינוזאור" וקייל רוסי והשנה, לגמרי במקרה גידלנו זן נוסף שנקרא גומן (קייל אתיופי) שדומה מאוד לעלי ברוקולי.

הקייל עשיר בויטמין C, ויטמין A, ויטמין K, סיבים תזונתיים, סידן וברזל והוא מלא באנטי אוקסידנטים.

אין מה לפחד ממנו או להסתבך איתו במטבח, פשוט הוסיפו אותו בקיילי קלות (J) לסלט, תבשיל, שייק ירוקים, מוקפצים, מרק, צ'יפס (בהמשך...), חביתה... רק צריך להיות יצירתיים J

 

הוא באמת אחד הירוקים הבריאים ביותר, אז תנסו להיפתח אליו...

 

שבוע נעים,

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

על שום מה?

24 במרץ 2019 

כידוע לכם, אנחנו מאוד מקפידים על עוניות השדה והירקות ופה ושם מצליחים קצת להקדים או לאחר ירק מעונתו המקורית וכמו בכל שנה, אי שם בפברואר-מרץ, גם השנה  צץ לו בשווקים הירק שהוא אולי היחיד שנותר עדיין עונתי – השום הירוק!

מדובר על שום שנשלף מהאדמה בעודו צעיר והפקעות שלו עדיין לא התעבו לכדי השום היבש המוכר לכולנו.

טעמו מעודן ופחות דומיננטי מהשום היבש, וכל כולו (החל מהפקעת ועד העלים) ניתן לבישול ומאכל.

לשום הירוק עונה קצרצרה מאוד שנמשכת עד אפריל, אז מתחילים עליו להתייבש, הוא נשלף מהאדמה וזוכה לייבוש נוסף בבית האריזה.

 

הוא דומה מאוד במראהו לכרישה (לוף) וגם השימושים שלו במטבח דומים. האינטרנט מוצף במתכונים עם שום טרי, החל מסלטים, דרך מרקים ועד תבשילים.

לשום הירוק יכולת להפחתת הסיכון להתקפי לב ושבץ, הוא מפחית רמות שומני דם ומפחית את הסיכון לסרטן. השום הירוק מחזק את מערכת החיסון ומשפיע כנוגד זיהום.

 

שבוע נעים ובריא לכולם,

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

השדה בתמונות

17 במרץ 2019 

השדה מריח את האביב ולובש ירוק בגווני שמש.

קשה לעמוד מול השדה ולא לצלם, אז אנחנו מצלמים...

 

בזמן האחרון אנחנו רואים שגם לכם קשה לעמוד מול הירקות מבלי לצלם ואתם משתפים אותנו בתמונות וסרטונים, אז תדעו שזה מחמם לנו את הלב ומשמח מאוד לקבל את התמונות שלכם.

המון תודה!!

אם עוד לא עשיתם את זה, אתם יכולים:

1. לשלוח לנו לאימייל

2. לתייג אותנו בפייסבוק  - משק אורגני המעפיל

3. לתייג אותנו באינסטגרם @meshekorgani

קצת מהתמונות שקיבלנו:

 

המשך שבוע נעים וחמים!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

יום האישה

10 במרץ 2019 

בשבוע האחרון צויין יום האישה הבינלאומי כולם דיסקסו בעניין הההעצמה הנשית וייצוג הכח הנשי במקומות שונים.

אצלנו בשדה ישנן תקופות בהן הכח הנשי הוא בדיוק 50% מכח העבודה וגם היום כשהרב המספרי הוא גברי, במדדי הכח והיעילות, מירב מנצחת!!

עם זאת, אני בחרתי להסתכל בשבוע הזה דווקא על הירקות ומה גיליתי?

גיליתי שרק ל-25%-30% מהירקות המוכרים לנו ניתנו שמות בלשון נקבה !!

בעד שבגזרת ה"ירקות בנים" אפשר למצוא את הפלפל, מלפפון, תירס, שמיר, סלק, שומר, קולורבי, גזר ועוד ועוד...

בגזרת ה"ירקות בנות" אנחנו פוגשים את הצנונית, כרובית, חסה, עגבנייה,דלעת ועוד.

אפילו לכרישה התחילו לקרוא לוף :)

ולכן, אני קורא לכם בזאת להציע לנו שמות בלשון נקבה לירקות אשר כיום נקראים בלשון זכר ואולי אולי, נצליח לאזן את יחס השמות בין ה"ירקות בנים" לבין ה"ירקות בנות"

 

כבר כשאייל, הבת שלי, היתה קטנה, היא הפכה את החציל לחצילה:

 

המשך שבוע נעים וחמים!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

פשוט שומר פשוט

03 במרץ 2019 

לאחרונה מתגנבים לארגזי הירקות שומרים וכעת אנחנו מתחילים לקטוף ערוגה חדשה.

השומר, ובשמו המקצועי "שומר פשוט" Foeniculum vulgare, הוא צמח חורפי שאוהב קור, אבל יודע להסתדר גם בטמפרטורות חמות עם מעט מים. 

השומר לא מפחד מהלילות הקרים באזור וגם הרוחות לא מאוד מרתיעות אותו.

 

השומר מזכיר בטעמו אניס והמרקם שלו מזכיר קצת סלרי, אבל הוא שייך למשפחת הסוככים עליה נמנים גם הגזר והכוסברה.

הוא מסייע בבעיות עיכול ומעודד ייצור חלב אצל נשים מניקות, הוא מועיל בבעיות עור ואפילו מונע הזדקנות מוקדמת.

 

השומר הינו מקור נפלא ל:

ויטמין C – כ-20% מהצריכה היומית המומלצת

סיבים תזונתיים – כ-11% מהצריכה היומית המומלצת

חומצה פולית – כ-6% מהצריכה היומית המומלצת

אשלגן (להפחתת יתר לחץ דם) – כ-10% מהצריכה היומית המומלצת

 

בקיצור, הוא בריא מאוד...

יש הטוענים כי הוא שכן בעייתי לצמחים אחרים ומפריע להם לגדול אך אנחנו לא רואים זאת בשדה.

השומר הוא ירק אשר אוכלים את כל חלקיו. את ה"פקעת" (שהיא בעצם בסיס הגבעולים) כמובן שכולנו מכירים, אך גם את גבעוליו, עליו וזרעיו ניתן ומומלץ לאכול.

לא יודעים מה לעשות איתו? פשוט תחתכו ותשתמשוכמו בבצל מטוגן בתחילת תבשיל.

יער השומר שלנו:

 

המשך שבוע נעים!

צוות השדה

משק אורגני, המעפיל

חצילה.jpg
קייל אורגני
bottom of page