top of page

מה יש בקיץ?

01 ליולי 2018 

ככה בשקט, בלי לשים לב ובלי תרועת חצוצרות התחיל הקיץ. בדיוק ב-21/6 חל יום ההיפוך שבו היום הוא הארוך ביותר בשנה והלילה הקצר ביותר. לאט לאט הימים יתקצרו והלילות יתארכו עד יום השיוויון ב-22/9 אז אורך היום והלילה שווים.

בשירה "מה יש בקיץ" חיה שנהב כתבה:

 "בקיץ יש 

אבטיחים 

ומלונים 

וענבים 

וים, 

בריכת שחיה 

בגדים קצרים 

הרבה גלידה 

וגם 

אפרסקים 

ומשמשים

וזבובונים ויתושים 

וסנדלים 

וכובעים 

ומזיעים 

וחם."

וחם...!!!

חם לנו וחם לירקות בשדה.

שימו לב שבשיר לא הזכירה חיה שנהב עלים וחסות ועשבי מאכל ולא כרובית וברוקולי.

הסיבה היא פשוטה, אנחנו התרגלנו לאכול עלים וירקות שונים כל השנה אבל הירקות לא (J), לעלים ולירקות החורפיים חם ובשיטת גידול אורגנית, עונתית וטבעית ובשדה פתוח ולא מרוסס כלל, מאוד קשה לשמור על רצף עלים לאורך הקיץ. 

אנחנו עושים הרבה מאמצים ומפנקים אותם ברשת צל (לפעמים רשת צל כפולה) בימים חמים אבל עדיין הם פגיעים יותר, נובטים באחוזים קטנים יותר, גדלים לאט יותר ולעיתים נראים קצת פחות טוב.

בשנים הקודמות ניסינו גם השקייה בהמטרה, אך התחושה הייתה שאנחנו מתעסקים יותר בעישוב החלקה הרטובה מאשר קטיף העלים. 

ולא די בזה, גם בעונה זו גדלים צמחים שעליהם אינם אכילים (עגבנייה, מלפפון, חציל, פלפל, תפו"א...)

 

ובכל זאת, המאמצים משתלמים ובסלים שלכם עדיין מופיעים עלים טעימים, מזינים, ירוקים וטריים. וכשיש פחות עלים, אנחנו דואגים לפנק בפירות קיץ נהדרים.

 

אחלה שבוע לכולם!

צוות השדה,

משק אורגני, המעפיל

מה עושים? לא מרססים

08 ליולי 2018 

השבוע, היה זה הפלפל שניסה לאתגר אותנו.

חלקה אחת של הפלפלים קיבלה סימנים מוזרים על הפלפל עצמו, כמו נקודות לבנות.

שאלנו, התייעצנו ודיברנו עם אגרונומים ומגדלים שונים. כולם בקיאים בתחום גידול הפלפלים ויצא שקיבלנו חמש אפשרויות שונות להימצאות הכתמים:

1. עודף חום בתוך הפלפל היוצא דרך נקבוביות הפרי

2. מחסור באוורור ועודף לחות שגורם לסוג של פטרייה

3. ברד (!?) שפגע בפרי

4. מזיק שישב על הפרי ועקץ אותו

5. מזיק שחדר פנימה וזהו פתח היציאה שלו

אפשר להניח שבגידול הקונבנציונאלי, כל אחד מהחמישה היה מרסס בחומר אחר או פועל בדרך אחרת להתמודדות עם המפגע (אולי גם היה מרסס בכמה חומרים)

אצלנו, כיוון שאנחנו לא מרססים בכלל ולא משתמשים בשום חומר הדברה כזה או אחר נדרשת המון סבלנות וקור רוח.

אז בסופו של דבר, פרסנו רשת צל על גבי הערוגות, הסרנו את הפלפלים הפגועים וכולנו תקווה שהצמח יתחזק ויתמודד בעצמו עם המזיק הלא ידוע.

 

אחלה שבוע לכולם!

צוות השדה,

משק אורגני, המעפיל

ולנו יש פל(א)פל

22 ליולי 2018 

 "תודו שככה לא היה בכלל נראה פלפל 

לולא מיודענו הזריז גם בו טיפל" 

 

גם השנה אנחנו קוטפים פלפלים במרץ רב ובכמויות גדולות מתמיד. 

השנה הפלפלים גדולים ויפים וכל פלפל מהקטיפים הראשונים שוקל 350 גר' בממוצע (!!), בסלים שלכם אנחנו שמים לפחות 4-5 פלפלים כך שאתם מקבלים למעלה מ-1 ק"ג פלפל בכל ארגז. הקטיפים הבאים מאותם השיחים יניבו פלפלים קטנים יותר. 

הפלפל הוא שמו העממי של שיח הפלפלת (שאינו קשור לפלפל השחור) והוא בן למשפחת הסולניים, אחיהם של העגבנייה, החציל ותפוח האדמה. 

מקורו בדרום אמריקה והוא נפוץ בעולם בצורות רבות ובמגוון צבעים – אדום, ירוק, צהוב, כתום, סגול... 

הוא שיח חד שנתי שגדל בתקופה החמה של השנה. באזור הערבה שותלים אותו באוגוסט ואנחנו מתחילים שתילות בסוף חודש מרץ. 

הפלפל האדום עשיר בבטא קרוטן ואלפא קרוטן שמסייעים למניעת סרטן, הוא עשיר בויטמין A שחיוני למערכת הראייה, למערכת החיסון, ללמידה ולזיכרון. 

הפלפל הוא המקור הטוב והזמין ביותר לויטמין C (פי 3 מאשר בתפוז !!) 

ו...רק 26 קלוריות ל-100 גר' פלפל. 

 

מילה על פלפל ירוק כהה – פלפל ירוק הינו שלב בדרך להבשלה של הפלפל. כלומר, הוא עדיין לא בשל במלואו ולכן מכיל כמות מסויימת של סולנין. סולנין בעייתי לאנשים הרגישים לו. וכל מקרה, בבישול מתפרק הסולנין ואינו בעייתי כלל. 

  

שבוע נעים וחופשת קיץ נהדרת,  

צוות השדה,

משק אורגני, המעפיל

זוגות זוגות

29 ליולי 2018 

רגע אחרי 9 באב, היום בו מציינים את חורבן בית המקדש וצמים כחלק ממנהגי אבלות וכבר פסח עלינו גם ט"ו באב, הלא הוא חג הפיוס ואהבה.

בחג זה היו בנות ישראל לובשות לבן ויוצאות לרקוד בכרמים כדי לחפש בן זוג.

אין יום מתאים מזה כדי לשתף אתכם בזוגות אצלנו בשדה.

שבוע נעים חג אהבה שמח וחופשת קיץ נהדרת,

צוות השדה,

משק אורגני, המעפיל

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

סככת צל, משק אורגני המעפיל
פלפל אורגני ללא ריסוס כלל
ירקות באהבה, סלק
זוגיות
זוגיות
זוגיות
ירקות עושים באהבה
bottom of page